Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Českou republiku navštíví ve dnech 2. - 4.12.2009 prezident Řecké republiky Karolos Papoulias.
Při této příležitosti se uskuteční v Brně dne 4.12.2009 setkání řeckých a českých podnikatelů,
mj. i z oblasti OZE apod.
Více informací a www.rhkbrno.cz.

Novým ministrem pro evropské záležitosti bude český velvyslanec v Austrálii Juraj Chmiel. Do čela ministerstva životního prostředí se postaví dosavadní náměstek ministra Jan Dusík. Funkci ministra a šéfa legislativní rady vlády dostane Pavel Zářecký. Po včerejším jednání s předsedou ODS Mirkem Topolánkem to novinářům oznámil premiér Jan Fischer.

Coca-Cola oznámila ekologickou iniciativu, jejíž podstatou je využití 30 % recyklovaného materiálu při balení nápojů. Iniciativu by na britském trhu měla podpořit menší kampaň. Zodpovědnost vůči životnímu prostředí řídí společnost globálně. Každý trh pak musí vyvinout vlastní aktivitu na podporu ekologického balení. Jako první začnou z 30 % zelené lahve komunikovat v prosinci v USA, od ledna v Kanadě.

O dotaci ze státního programu Zelená úsporám do 22. listopadu požádalo 1824 lidí. Celková výše podpory pro žadatele přesáhla 245 milionů Kč. Počet žádostí v čase narůstá. Jen v týdnu od 8. do 15. listopadu přijal Státní fond životního prostředí (SFŽP) přes 300 žádostí.
Největší zájem je zatím o instalaci solárních kolektorů na ohřev vody či přitápění, celkem 738 zájemců zde žádá o dotace v celkové výši 50 milionů Kč. Finančním objemem však vede oblast zateplování domů, kde si o dotace zažádalo 548 domácností a požadovaná výše podpory přesahuje 170 milionů Kč.
SFŽP začal registrovat zájemce o dotaci z programu Zelená úsporám letos v dubnu. Do konce roku 2012 chce mezi 180 až 250 tisíc domácností rozdělit dotace v celkové výši až 25 miliard korun. Fond bude program financovat prodejem přebytku emisních kreditů AAU oproti závazku České republiky, který vyplývá z kjótského protokolu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů