Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

1/2 spotřeby plynu v zásobnících?
Pokud se realizují všechny projekty na výstavbu zásobníků plynu v Česku, mohly by pokrýt až polovinu tuzemské roční spotřeby. Ta se má letos pohybovat kolem 8,1 miliardy metrů krychlových. Uvedl to jednatel RWE Gas Storage Lubor Veleba.
V současné době je kapacita zásobníků asi třetina spotřeby.

43 % Čechů zná výrobky fair trade
uvádí průzkum agentury NMS. Výrobky takzvaného spravedlivého obchodu občas koupí čtvrtina respondentů a pravidelně 3 %.

375 milionů rolí toaletního papíru
za 2,1 miliardy korun se podle ekologického sdružení Arnika spotřebovalo v Česku za rok (od března 2008 do února 2009). Oproti roku 2005 je to nárůst o 100 milionů kusů. Sdružení proto prosazuje používání výrobků z recyklovaného papíru.

Bioplynové stanice dosahují delší doby provozu, mají vyšší elektrickou účinnost a výtěžnost metanu ze substrátu je podstatně lepší než před několika lety. To ukázaly výsledky měřicího programu II prováděného institutem vTI (Johann Heinrich von-Thünen-Institut, Braunschweig) ve všech spolkových zemích.
Vědci sledovali 61 zařízení na výrobu bioplynu na území Německa po dobu dvanácti měsíců. Všechna zkoumaná zařízení byla uvedena do provozu po roce 2004.
Výsledek: 20 % zařízení dosahuje elektrické účinnosti přes 40 %. V předchozím měřícím programu I to dokázala jen desetina zařízení. 60 % novějších zařízení má kromě hlavního fermentoru i přídavný fermentor (nádrž k dokvašení). U dvoustupňového systému je výtěžnost metanu až o 10 % vyšší než u zařízení, která pracují jen s jedním fermentorem.
U 70 % zařízení je doba provozu více než 8 000 hodin ročně. Oproti tomu 30 % zařízení této hranice nedosahuje, což je z pohledu vědců nutno optimalizovat. Optimální není ani uzavření skladovacích nádrží na kvasné zbytky - zbytkový plyn z nich jímá pouze 30 % zařízení.
Top Agrar, 2009, č. 11, s. 138

Futurama Business Park První dva objekty kancelářského projektu developera Immorent v pražském Karlíně nabízejí 16 tisíc čtverečních metrů ploch. Celkem zde má vyrůst šest budov, náklady dosáhnou tří miliard korun.
Objekty Futurama Business Parku jsou navrženy jako šestipodlažní s podzemními garážemi, ekologicky vytápěné tepelným čerpadlem a vybavené prvky, šetřícími energii, od izolované fasády po externí žaluzie. Celkové náklady areálu, jehož architektura je dílem Ateliéru Krátký a který v polovině listopadu získal prestižní ocenění Best of Realty, dosahují tří miliard korun.

Příslib zelených pracovních míst vyplývající z ekoinovací a modernizace evropských budov nabízí malým firmám určitou naději na oživení ekonomiky. Evropská komise na problematiku vyčlenila přibližně 40 miliard eur a dalších 3,9 miliard eur z Plánu pro evropskou hospodářskou obnovu půjde na podporu zeleného výzkumu a vývoje a do projektů na infrastruktury. Evropská komise vydala brožuru ekoinovací s důrazem na oblasti, kde se předpokládá růst, včetně cestovního ruchu, recyklace, pohostinství a budov. Tři čtvrtiny návrhů pro ekoinovační projekty, jež byly Komisi v roce 2008 předloženy, pocházely z malých a středních podniků. Dokument zdůrazňuje význam menších podniků pro vývoj nového zeleného průmyslu. Zároveň ale uvádí, že 60% až 70% průmyslového znečištění vzniká v malých podnicích.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů