Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Až čtyři pětiny Čechů jsou ochotny bojkotovat určité zboží z etických, humánních či ekologických důvodů. Pro polovinu českých spotřebitelů je možnost podpořit určitou organizaci či charitu důležitým faktorem při výběru vánočních dárků. Vyplynulo to zvýzkumu spotřebního chování, který letos na podzim uskutečnila na reprezentativním vzorku dospělé populace agentura Market Gap. Při nákupu vánočních dárků přihlížejí čeští zákazníci i ktomu, jestli svým nákupem mohou udělat dobrý skutek. "Až polovina znás je ochotná při výběru dárku podpořit prostřednictvím zakoupení určitého produktu nebo služby charitativní činnost, neziskovou organizaci či nějakou obecně prospěšnou myšlenku," říká Stanislav Adámek, marketingový stratég Market Gap. Téměř 20 % Čechů během poslední doby už vědomou podporu svým nákupem projevilo. Zároveň také ale 20 % respondentů výzkumu uvedlo, že by je nic podobného, jako je týrání dětí či zvířat, porušování lidských práv apod., od koupě daného zbo ží rozhodně neodradilo.

Ikea spustila vánoční kampaň, v rámci které vrátí 300 Kč (60% z celkové částky) v podobě poukazu na nákup těm zákazníkům, kteří mezi 5. až 15. lednem přivezou do Ikey vánoční stromeček zakoupený v obchodním řetězci. Stromky pak ekologicky zlikviduje. Aktivitu řetězec komunikuje elektronickým DM členům Ikea Family Klubu a v tisku.

Reaktor Hyperion
Malé zhruba 1,5m reaktory vyrábějí 70 nebo 25 MWt (což je dostatek pro 20 tisíc domků nebo průmyslový ekvivalent), palivo vydrží na pět let, poté jsou vyjmuty a palivo je znovu doplněno u výrobce. Lze je snadno přepravovat po silnici či železnici, jsou uloženy pod zemí, tedy "neviditelné". Využívají přirozenou chemickou reakci objevenou před půl stoletím. Nemají žádné mechanické součástky, které by mohly způsobit poruchu jádra, jako chladivo není používáno voda, takže nemůže bý příliš horká nebo dosáhnout "superktitického" stavu, zařízení neprodukuje žádné škodlivé plyny či emise poškozující životní prostředí.

Specialitou firmy Becker je navigace v rámci projektu "BioMotion - Biofuels in Motion", zaměřená na vozidla a flotily využívající biopaliva. Systém Becker Traffic Assist Z 205 umožňuje zajistit bezpečnou navigaci k čerpacím stanicím nabízejícím toto palivo a propočítávat trasy s ohledem na ně. Kromě toho obsahuje některé funkce zaměřené na ekonomiku provozu a ekologičnost jízdy, které výrobce na výstavě IFA prezentoval jako "vestavěnou ochranu životního prostředí".

PRVNÍ "ZELENÝ" CHOPPER
Ve spolupráci s renomovaným americkým výrobcem zakázkových individuálních motocyklů Orange County Choppers (OCC) vytvořil Siemens první elektrický motocykl kategorie chopper. Stroj, postavený (jak jinak) z recyklovaných materiálů, má výkon 27 koní a může jezdit rychlostí až 160 km/h, přičemž na jedno nabití akumulátorů ujede téměř 100 km, než potřebuje dobití, které zabere zhruba 5 hodin.

Skotská společnost VW Leisure chystá výstavbu vůbec prvního ekologického zábavního parku v tamní oblasti. Za cíl 29hektarového zařízení, které by mělo být otevřeno v létě 2011, si vybralo bývalý kamenolom nedaleko města Edinburgh. V plánu je hotel postavený ve stylu historické hutě s prostory pro konání nejrůznějších výstav či přednášek, k pronajmutí pak bude na tři desítky srubů (celých nebo pouze částí) v novoanglickém stylu. Děti se budou moci zúčastnit školy plachtění nebo využít park s outdoorovými aktivitami. Celková investice do projektu se vyšplhala na 17,7 milionu eur.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů