Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Francouzský výrobce pleťové kosmetiky Thalgo přišel se zcela exkluzivní řadou pro náročné zákazníky holdující trendu bio. "Terre et mer" (Země a moře) splňuje přísná kritéria biovýrobků včetně ekologického obalu, a tak může nabídnout špičkovou kvalitu potvrzenou udělením eko-značky. Látky použité v kosmetických přípravcích jsou čistě přírodního charakteru: Základ tvoří mořské řasy (z ekologicky kontrolovaného pěstitelství) obohacené o biologicky aktivní látky, jako jsou rostlinné oleje, výtažky z okvětních lístků květin nebo květů olivovníku.

Radikálně se rozhodli bojovat s rušením klidu v Hlučíně. Zatímco v jiných městech a obcích platí takzvaná protihluková vyhláška většinou jen v neděli a o státních svátcích, v Hlučíně si lidé budou muset odpustit užívání hlasitých cirkulárek či třeba rotačních sekaček také v určitých hodinách v pracovní dny a v sobotu. "Podle nové vyhlášky, která vstoupí v platnost 1. ledna 2010, bude každý povinen zdržet se po celý den o nedělích, od pondělí do pátku od 20 do 22 hodin a o sobotách od 18 do 22 hodin veškerých prácí či činností spojených s používáním sekaček na trávu, křovinořezů, kotoučových a motorových pil, brusek či rozbrušovaček," upřesňuje mluvčí Hlučína Lada Dobrovolná.

Cameronova pravda
James Cameron srovnal svůj film Avatar s oscarovým dokumentem o globálním oteplování Nepříjemné pravdy...

V Liberci-Vesci je už dva dva roky nelegální skládka. Výkopová zemina a kamení zbyly ze stavby obchodního centra Forum. V okrajové čtvrti téměř stotisícového města zůstávají asi dvě třetiny z původních 25.000 metrů krychlových odpadů. Nájemce pozemku dostal pokutu 60.000 korun a inspekce mu nařídila, aby nelegální skládku zlikvidoval do konce loňského října. Protože to neudělal, dostal další pokutu v řádu několika set tisíc. Podnikatel se ale odvolal k ministerstvu životního prostředí, které zatím nerozhodlo.

Zmenšení Národního parku Šumava (NPŠ) by bylo ranou pro šumavskou přírodu i pro ekonomiku regionu. Náměstek ministra životního prostředí František Pelc tak reagoval na záměr Plzeňského kraje navrhnout zákon, který by zmenšil rozlohu NPŠ ze 69 tisíc hektarů zhruba na třetinu. Plzeňský kraj chce jednat o podpoře pro svůj záměr také u Jihočechů. "Národní parky se účelově zmenšovaly v některých rozvojových zemích, například v Keni," řekl Pelc.

Mávnutí křídel vážky u rybníku Svět může způsobit záplavy v Bangladéši. Poupravený meteorologický bonmot jistě známe. Přestavba elektrárny v Prunéřově může utopit Mikronésii v Tichém oceánu. Přijde vám to jako těžký kalibr? Stát, který si svoji rozlohu vetkl do názvu, tady jistou souvislost vidí. Přihlásil se proto do debaty o dopadech přestavby Prunéřova na životní prostředí v 13 tisíc kilometrů vzdáleném zahraničí. Zřejmě vůbec poprvé možné oběti klimatických změn chtějí ovlivnit tak geograficky vzdálený projekt. To vše v době, kdy v Kodani vrcholí klimatologický megakongres. Autorský bonmot nakonec: Doufejme, že to neodskáčou jihočeské vážky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů