Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Marks & Spencer (M&S) hodlá v roce 2009/2010 otevřít svoji první "zelenou továrnu" na výrobu potravin a nadále podporovat rozvoj svých eko-továren a eko-prodejen. Do letošního roku vznikly pod značkou M&S čtyři eko-továrny a tři eko-prodejny, čímž britský řetězec splnil už nyní jeden ze svých 100 bodů Plánu A, kterým se v roce 2007 zavázal na následujících pět let k zodpovědnějšímu chování vůči životnímu prostředí. Na rozdíl od těch tradičních, eko-továrny spotřebují o 50 % méně energie a více než o polovinu méně vody.

Nové ekologické nízkopodlažní autobusy s plynovým pohonem zřejmě začnou jezdit ulicemi Přerova na jaře. Slovenská autobusová doprava Trnava, dopravce, který letos s radnicí uzavřel smlouvu na zajištění městské hromadné dopravy, jich zatím nasadí kolem desítky. Zbylá vozidla přidá během roku.

Zajímavou "kalendářní" realizací tiskárny je nástěnný kalendář "Praga s karoseriemi Sodomka", který vznikl ve spolupráci s Regionálním muzeem ve Vysokém Mýtě.
Původní záměr vydat publikaci o firmě Carrosserie Sodomka a jejím majiteli, dodnes uznávaném designérovi světové úrovně, podnikateli Josefu Sodomkovi, se povedl již v roce 2007. V letošním roce se vydavatel kalendáře spolu s marketingovým oddělením tiskárny H.R.G. rozhodl zajít ještě dál a vydat kalendář na recyklovaném papíru za použití ekologických barev a materiálů. Barvicí látky obsahují suroviny z obnovitelných zdrojů, a to zejména rostlinného původu, jako jsou rostlinné oleje, alkydy a přírodní pryskyřice, a proto je listy tohoto kalendáře možné např. i kompostovat, aniž by došlo k sebemenšímu znečištění životního prostředí.

Pod názvem RecyklArt zorganizovala společnost Galieo Production projekt žáků a studentů, díky němuž mohla vzniknout umělecká díla ze zbytků nejrůznějšího materiálu na výrobu reklamy.

Do prodeje se dostává vůbec první speciál magazínu Příroda s titulem Africká divočina (aneb stovka kvalitních fotografií, reportáže, cestopisy...). Na 164 stranách (včetně obálky) najdete to "nejlepší a nejpodstatnější", co jste si mohli na stránkách Přírody doposud o černém kontinentu přečíst.

Nečistá to konference. Klimatická konference v Kodani zatíží klima jako žádná jiná podobná konference. Delegáti, novináři, ekologičtí aktivisté a pozorovatelé podle agentury Reuters vyprodukují 46 200 tun oxidu uhličitého.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů