Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise, Evropská investiční banka (EIB) a banky členských států EU zahájily pomoc místním a regionálním orgánům na podporu investic do energetické účinnosti a obnovitelných zdrojů energie. Celosvětový boj proti změně klimatu je jednou z hlavních priorit Evropské unie. Při plnění úkolu budou hrát významnou roli jednotky místní samosprávy členských států EU. Zařízení místní evropské energetické pomoci (ELENA) má za cíl pomáhat městům a regionům, a to prostřednictvím poskytování technické pomoci, struktury a realizací projektů co nejefektivnějším způsobem, aby mohly přilákat vnější finanční zdroje. Technická pomoc bude financována z programu Inteligentní energie pro Evropu II (IEE). Pro první rok bude k dispozici 15 milionů eur.

V přímém přenosu můžeme sledovat dvě globální oteplování - jedno se týká například arktického ledovce, druhé Václava Klause. Posledním důkazem jsou jeho prohlášení ke kodaňskému summitu. Průvodním jevem globálního oteplování je, že věci mění svou formu, svou velikost a kvůli tomu přestávají plnit svou funkci. Klaus měl léta funkci bojovníka proti blbosti, který se nebojí většiny a bojuje za zdravý rozum, který bývá v menšině. Takoví lidé jsou pro lidstvo stejně důležití jako pro planetu bílá ledová plocha odrážející sluneční záření. Jenže stejně jako arktický ledovec, který kvůli tání teď sluneční paprsky spíš pohlcuje než odráží, mění se i vztah Václava Klause k blbosti.
Lucie Tvarůžková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Stále více hostů si při výběru hotelu všímá jeho ekologických parametrů. Ekologické chování se stejně jako kvalitní vzdělání či jazykové vybavení stává samozřejmostí. Prestižním označením ekologických hotelů je značka The Flower. Tu má v Česku zatím jen několik zařízení. Letos na podzim získal tento certifikát také čtyřhvězdičkový Plaza Alta Hotel Praha, který po zásadní přestavbě v roce 2007 názorně ukázal, jak lze skloubit komfortní ubytování s přísnými ohledy na přírodu. Velký důraz je samozřejmě kladen na šetření energií. Okna i plášť hotelu jsou tepelně izolované, radiátory regulovány, hotel je vybaven úspornými zdroji světla. Veškerý odpad je tříděný, včetně použitých tuků a olejů. Plaza Alta Hotel Praha navíc nenabízí žádné nápoje v plechovkách, ale používá výhradně vratné láhve. Úsporný režim se týká také pitné vody.

Asociace hotelů a restaurací České republiky na své výroční konferenci udělovala ocenění za podporu českého hotelnictví a gastronomie. Významnou cenu Green manager roku 2009 získal managing director Chateau Mcely Vlastimil Plch. Uznání odborníků si vysloužil za příkladný přístup hotelového provozu k ekologii. A jaké jsou jeho nejbližší plány? "Nejbližšími kroky je dobudování spodní části anglického parku a lázní, které je již v plném proudu. Nejdůležitější bude obnova zeleně a založení klidné zóny pro flóru a faunu parku. Po déletrvající fázi obnovy bychom rádi do parku opět vrátili klid pro jeho přirozený vývoj a nastartovali potravní řetězec pro jeho obyvatele. Vše by mělo být nachystáno do května příštího roku," popisuje Vlastimil Plch.

Průmyslová zóna Triangle u Žatce je bez ekologických zátěží. Proběhla tu v rámci Evropy jedinečná sanace znečištěné půdy. A to díky bakteriím, které si nejvíc pochutnají na ropných látkách.
V uplynulých sedmi letech v zóně Triangle probíhalo odstraňování starých ekologických zátěží. Konkrétně šlo o více než šest set tun ropných látek. Teď má zóna Triangle dobrozdání od firmy Aquatest i od České inspekce životního prostředí, že je zóna čistá.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů