Úterý, 16. dubna 2024

Liberecko má schválenou dotaci u 33 projektů podporujících životní prostředí

Liberecko má schválenou dotaci u 33 projektů podporujících životní prostředí

Státní fond životního prostředí schválil Liberecku dotaci 529 milionů korun na 33 projektů podporujících životní prostředí. Liberecko získalo v Operačním programu Životní prostředí o jeden projekt více než je celostátní průměr.

"Jedním z úspěšných žadatelů bylo také město Jablonné v Podještědí na Liberecku s plánem na zateplení své mateřské školy. Školka ušetří až 84 procent energie oproti výchozímu stavu," řekla mluvčí SFŽP Lenka Brandtová. Dodala, že plánované celkové investiční náklady projektu jsou 3,2 milionu korun. Město Jablonné v Podještědí přispěje na nutnou rekonstrukci zhruba 1,1 milionu korun, zbytek uhradí Operační program Životního prostředí.

Podle srovnávacího výzkumu Město pro byznys má okres Liberec nepatrné rezervy v čistotě ovzduší v rámci kraje a exhalace zplodin jsou zde průměrné. Obce libereckého okresu podle mluvčí Lenky Brandtové příliš nedbají na recyklaci odpadu. Z hlediska hustoty sběrných sítí nádob na tříděný odpad a množství recyklovaného odpadu okres dosahuje v rámci kraje podprůměrných hodnot. Liberecko je také více postiženo antropogenní činností než jiné okresy v kraji, což se projevuje vyšší koncentrací zastavěné plochy a nižším podílem plochy půdy rekreačního rázu.

Za první dva roky fungování Operačního programu Životní prostředí podpořil program v celé České republice téměř 2500 projektů a celková výše schválené podpory již dosáhla 44 miliard korun. Do roku 2013 má být z evropských fondů uvolněno více než pět miliard eur, tedy asi 128 miliard korun. Obce a podnikatelé v Libereckém kraji mají zatím schválené projekty za 1,8 miliardy korun. Ve srovnání s jinými kraji patří Liberecký kraj v získávání dotací k podprůměrně úspěšným. Například Jihomoravský kraj dosáhl na téměř trojnásobnou částku.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů