Úterý, 16. dubna 2024

Ivana Kottasová: Líp než bylo, hůř než bude

Ivana Kottasová: Líp než bylo, hůř než bude

Rok 2010 bude teplejší než ten letošní, podle předpovědí o celé dvě desetiny stupně. Češi nepropadnou celosvětové ekománii a udrží si zdravý rozum, začnou ale přemýšlet nad tím, co kupují.

Přednost bude mít všechno udržitelné, ekologické, a fair trade. Supermarkety začnou prodávat biorohlíky a přestanou zákazníkům rozdávat zadarmo igelitky. Červené sporťáky vyjdou z módy, autem snů bude hybridní městská toyota.

Svůj comeback oslaví voda z kohoutku, která se stane hitem luxusních restaurací. Budou ji hostům podávat v designových karafách zdarma, s ledem a citronem. V horších putykách a podnicích, které si na luxus pouze hrají, budeme stále platit za mattonku, případně evian.

Rok voleb

Pražská radnice zatím nepochopí, že Pražané chtějí jezdit na kole a ne tunelem, takže dopravní situace se nezlepší. Městští policisté se budou i nadále specializovat na odtahování aut, která nikomu nepřekážejí, a budou chybět na křižovatkách, kde přecházejí děti.

V Česku skončí ve funkci první premiér, kterému Češi podle průzkumů většinově věří, a v Kramářově vile ho vystřídá ten, kdo dokáže lidem naslibovat víc. Snad bude mít dost odvahy na zavedení nepopulárních opatření, bez nichž se Česko rychle začne podobat Maďarsku.

Ze sněmovny konečně zmizí několik nekompetentních lidí, kterým výsledek posledních voleb přihrál moc nepřiměřenou jejich schopnostem, nicméně je v tamních lavicích pouze vystřídají podobné typy. O českých europoslancích zase neuslyšíme ani slovo, stejně jako o českém eurokomisaři.

Volit půjde smutně málo lidí, těsně před volbami je znechutí špína, kterou na sebe strany vytáhnou.

Na jaře, až začne být teplo, pojedou odboráři do Prahy stávkovat a studenti vyjdou do ulic. Středoškoláci proto, aby zastavili státní maturity, vysokoškoláci kvůli školnému.

Panika kolem prasečí chřipky pomine, dokud se první člověk nenakazí chřipkou kočičí a svět začne znovu hysterčit.

Hit lepších univerzit

Svět se bude dál vzpamatovávat z ekonomické a finanční krize a Evropská unie zjistí, že Lisabonská smlouva není zas takové terno. Ve Velké Británii se k moci dostanou konzervativci a americký prezident Barack Obama zas ztratí kousek ze své popularity.

Čínština se stane hitem mezi studenty prestižních univerzit, i když šaty ušité v jejich domovině budou dál společensky nepřijatelné. Ruská diplomacie bude ještě více spoléhat na energetické výhrůžky, které se dotknou i Česka. Mír na Blízkém východě nebude a válka v Afghánistánu bude pokračovat bez větších úspěchů. Írán bude dál vesele obohacovat uran a nikdo mu v tom nezabrání.

Mistrovství světa ve fotbale vyhraje Anglie a Česko získá na zimní Olympiádě sedm medailí, včetně bronzu z turnaje v ledním hokeji. Do módy u nás přijde BlackBerry a in bude nebýt na facebooku a o víkendu jezdit s dětmi na bruslích. Češky propadnou józe a pěstování vlastních bylinek, zatímco Češi skončí se squashem a golfem a vrátí se k fotbalu, protože ten jim jde stejně lépe. Zlatého slavíka vyhraje Karel Gott a Bohemka tentokrát nesestoupí.

Češi vypijí víc piva na hlavu než jakýkoli jiný národ na světě a budou i nadále dávat přednost svíčkové se šesti před sushi a kaviárem. Celkově se budou mít dobře, což jim nezabrání v lamentování, že život nestojí za nic. Rok 2010 bude průměrný. Lepší než rok 2009 a horší než rok 2011.


Ivana Kottasová
Autorka je novinářka, žije a studuje v Londýně

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů