Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jak na dotace

Jak na dotace

V našem městě se neustále snažíme zvyšovat povědomí obyvatel o ochraně životního prostředí. Chtěli bychom proto zřídit poradenské a vzdělávací zařízení se zaměřením na ochranu životního prostředí a ekologickou problematiku. Je možné na toto neziskové centrum získat finanční prostředky?

Ochrana životního prostředí a životní prostředí celkově zůstává v ČR a EU stále aktuální tématem. Zejména mladší generace je vnímá stále intenzivněji. Státní fond životního prostředí a Ministerstvo životního prostředí vyhlásily 20. 11. 2009 výzvu pro podávání žádostí do programu neinvestiční podpory rozvoje sítí environmentálních vzdělávacích, poradenských a informačních center a programu neinvestiční podpory projektů zaměřených na aktuální témata z oblasti životního prostředí. Jelikož vhodným žadatelem jsou i školy a školská zařízení, lze podpořit tento zájem nabídkou programů a aktivit pro žáky a studenty, třeba propojením vlastních projektů a návrhů s komunitním a společenským životem, a to s využitím moderních technologií.

Projekty mohou mít lokální charakter, ale měly by navazovat na celorepublikovou strategii ochrany životního prostředí. Nabízí se tak možnost vytvářet síť těchto center a koordinovat ji prostřednictvím nejnovějších technologií.

V rámci této aktuální výzvy je možné žádat o podporu na tvorbu a realizaci vzdělávacích programů, poradenství uskutečněné osobně v poradnách i formou internetové poradny, zelené linky, rubriky v periodikách, společné medializace v rámci sítě apod. Dále lze rovněž žádat o finanční prostředky na vzdělávací a osvětové programy a aktivity, kampaně, vydávání odborných periodik a publikací (studií) s ekologickou tematikou, na koordinaci významných národních a mezinárodních projektů a programů uskutečněných v ČR.

Pro výzvu je k dispozici zhruba 28 milionů korun. Žádosti lze podávat do 22. 1. 2010. Smlouvy o poskytnutí dotace budou uzavírány již v dubnu.

Vhodnými žadateli jsou právnické osoby, které jsou založeny k nepodnikatelským účelům, obecně prospěšné organizace, územní samosprávné celky, občanská sdružení apod.

PAVLA KONOPOVÁ
poradkyně

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů