Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V rámci Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) byla dosud schválena dotace pro 63 pražských projektů za 1,55 miliardy korun. Ve srovnání s jinými kraji patří hl. město v získávání podpory k méně úspěšným. Je to dáno tím, že nemůže z programu čerpat v plném rozsahu. Největším pražským projektem je plán České informační agentury životního prostředí (CENIA) na zřízení celorepublikového informačního systému o znečištění životního prostředí. Celková schválená dotace je 200 milionů korun, přičemž agentura zaplatí z vlastních zdrojů 22 milionů korun. Hlavním uživatelem nového celostátního informačního systému pro sběr a hodnocení informací o znečištění životního prostředí budou orgány a instituce státní správy, ale přístup k němu bude mít i veřejnost. CENIA uskutečňuje s podporou OPŽP také projekt plošné inventarizace ekologických zátěží v ČR. Ten umožní snáze vytipovat kontaminované či potenciálně kontaminované lokality.

Nejvyšší správní soud v Brně včera částečně zrušil změnu pražského územního plánu, která se týká okruhu kolem Prahy v úseku mezi Ruzyní a Březiněvsí. Verdikt soudu znamená přinejmenším zdržení stavby. Po rozhodnutí soudu neplatí tvary křižovatek či délky přivaděčů. Důvodem bylo nedostatečné posouzení změny územního plánu z hlediska vlivů na životní prostředí. Než to Praha napraví, může to trvat několik let.

Kolumbie vyhlásila v pátek kvůli lesním požárům stav katastrofy, s tím, že tak může čerpat pomoc od Spojených států. Informovala o tom agentura Reuters.
Kolumbijský prezident Álvaro Uribe prohlásil, že Spojené státy poskytnou Kolumbii vybavení potřebné k boji s ohněm, který se rozhořel v 11 z jejích 32 provincií.
Vláda již nařídila dočasně uzavřít některé národní parky a oheň se šíří dál.
Sucho v tomto období zasahuje mnoho dalších latinskoamerických států.
Fakt, že je Kolumbie hlavním spojencem Spojených států v této oblasti, jí značně komplikuje vztahy s jejími levicovými sousedy, především pak s Venezuelou

Firma Fish&More nabízí v Německu mražené ryby v bio kvalitě a aby přesvědčila zákazníky o původu produktu, vytvořila spolu s agenturou Leagas Delaney značku Follow fish. Přes kód na každém obalu je možné se na webu informovat o původu konkrétní ryby, místu lovu a cestě jejího zpracování. Značku zalistovaly zatím supermarkety Edeka a Rewe a podporuje ji také Světový fond ochrany přírody. Zatím minimum zákazníků kódy z obalů skutečně na webu zadává, spokojí se s pocitem, že tu taková možnost je. Agentura Leagas Delaney, která s celým konceptem produktu přišla, se s klientem dohodla na odměně podle úspěchu projektu.

Zpracování strategie marketingových aktivit vedoucích k rozvoji trhu s biopotravinami a zvýšení důvěry spotřebitelů v ekologické zemědělství bude cílem agentury, kterou znovu hledá Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). Tendr na agenturu se stejným zadáním pořádal SZIF již v listopadu minulého roku. Tuto soutěž ale zrušil, neboť z ní byli vyloučeni všichni přihlášení. Uzávěrka aktuální veřejné soutěže je 20. ledna.


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů