Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V loňském roce se poprvé v historii stal v Japonsku nejprodávanějším automobilem hybridní vůz. Konkrétně se jedná o průkopníka hybridů, model Toyota Prius.
Pro Toyotu Prius se v Japonsku rozhodlo 208 876 zákazníků, což je ve srovnání s rokem předešlým více než třikrát více.
Příliš nezaostává ani největší konkurent Toyoty Prius, Honda Insight, který zakoupilo v Japonsku 93 283 zákazníků. V celkovém pořadí prodávaných automobilů to znamená pátou pozici.
Japonský automobilový trh už několik let po sobě zažívá stagnaci. Celkový prodej loni meziročně klesl o devět procent na 2,9 milionu vozů a poprvé se od roku 1971 propadl pod 3 miliony prodaných aut.
Zvyšující se prodeje hybridů však prozrazují velký důraz Japonců na životní prostředí. Nejprodávanější hybridy Toyota Prius a Honda Insight loni tvořily 10 procent z celkového počtu prodaných aut. U nás se minulý rok prodalo 79 Priusů a 13 Insightů, což z celkového počtu téměř 400 tisíc prodaných aut není ani jedno procento.

Novela zákona o ochraně přírody a krajiny se dotkla i kompetencí Správy CHKO Blaník
Většina významných změn vešla v platnost 2. ledna 2010. Správa CHKO Blaník je nyní oprávněna k vydání výjimek ze zákonných ochranných podmínek pro zvláště chráněné druhy pouze pro území CHKO Blaník a NPR a NPP ve své působnosti. Žadatelé mimo CHKO Blaník se nyní obracejí na krajský úřad příslušného kraje.
Správa CHKO Blaník byla nově pověřena správními úkony na území svěřených NPR a NPP a vydáváním výjimek z ochranných podmínek PR a PP v CHKO Blaník, kde dosud toto vykonávalo Ministerstvo životního prostředí ČR. Tato úprava umožní posun výkonu státní správy ochrany přírody blíže k žadatelům.
Blíže je se změnami možné se seznámit v sekci "Legislativa", případně v úplném znění zákona 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, který se připravuje pro publikaci ve Sbírce zákonů

Den otevřených dveří chystá na 13.1. Střední odborná škola pro ochranu a tvorbu životního prostředí ve Veselí nad Lužnicí. Zájemce o studium zde provedou od 14 do 17 hodin. Kromě informací o studijních oborech návštěvníci ochutnají sýrové speciality a prohlédnou si školní terárium.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů