Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Praha - Na snížení rychlosti na magistrále ze 70 na 50 kilometrů v hodině si řidiči za tři týdny již zvykli. Drtivá většina z nich tu limit dodržuje. Aby ne, policisté tu každou chvíli rychlost měří. Včera tu hlídka postávala u benzinové stanice na Pankráci, předevčírem se měřila rychlost na Nuselském mostě.
"Snížení rychlosti ze 70 na 50 kilometrů v hodině znamená pokles hluku o 2,7 decibelu, tedy zhruba o polovinu. To je významné snížení," počítá Josef Novák, odborník na hluk, jenž vypracoval pro metropoli akční plán na jeho snižování.
Na magistrále je sedmdesátka u Hlávkova mostu Nechápavě však motoristé kroutí hlavou na dalších místech, kde město od 1. ledna razantně snížilo rychlost - na Pražském okruhu v Ruzyni mezi Evropskou ulicí a odbočkou do Horoměřic a také na Cínovecké ulici mezi Střížkovem a Letňany.
V obou případech jde totiž o rychlostní silnici se čtyřmi pruhy. V Ruzyni se musí jezdit místo 70 kilometrů padesátkou, v Letňanech pak místo 130 pouhých osmdesát.
Na rozdíl od magistrály tyto silnice vedou v polích, od nejbližší zástavby jsou vzdálené stovky metrů.

Okno do Českého středohoří, takový je název studie, která počítá s přeměnou vodárenské věže v Lounech na veřejně přístupnou rozhlednu.
Záměr počítá s vybudováním venkovní spirálové rampy od nejvyššího podlaží až na střechu věže.

Celkem 854 zákazníků ČEZ využilo v Olomouckém a Zlínském kraji po loňských červnových povodních nabídku společnosti na úlevu při platbách za odebranou elektřinu. Ta spočívala v možnosti odběru elektřinu po tři měsíce zdarma.

Česko vypustilo v roce 2008 do atmosféry 141 milionů tun emisí skleníkových plynů. Vyplývá to z národní inventarizace skleníkových plynů, jejíž výsledky nyní odeslalo ministerstvo životního prostředí Evropské komisi. Oproti roku 2007 kleslo množství emisí o 4,1 procenta, což představuje snížení o šest milionů tun. V porovnání s rokem 1990 jsou emise skleníkových plynů nižší o 27,6 procenta. Mírně narostly emise jen ze zemědělství a odpadů.

Ekologický pokus Nokie
Do módy, alespon u zahranicních designéru, prichází ekologie. Nokia si tak nechala vytvorit prototyp telefonu, který je z 80% tvoren recyklovanými soucástkami. Telefon zelený i barvou pojmenovala Nokia 5 Year Phone. Práve takovou dobu by mel vydržet se spotrebou trikrát nižší, než má bežný mobil.

Dell chce nahradit monitory
Na ekologickou notu hraje i firma Dell, která predstavila svuj koncept ovládání pocítace nazvaný Froot. Ten sestává ze dvou projektoru, jeden nahrazuje klávesnici a druhý monitor. Pro uživatele má být výhodný predevším kvuli nízké spotrebe. O brzké náhrade soucasných pocítacových periferií jsme zde již nekolikrát psali. Avšak teprve nyní, když své plány odhalují i relevantní hráci oboru IT, lze predpokládat, že se novinky zacnou skutecne prosazovat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů