Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Odbor životního prostředí Krajského úřadu Plzeňského kraje vyhlašuje druhý ročník soutěže určené pro všechny fotoamatéry. Fotografie na téma "Vody běhuté aneb vodní toky Plzeňského kraje" lze zasílat až do 15. března 2010 na adresu pořadatele soutěže (termín uzávěrky byl posunut z původního 1. února 2010).
Autoři nejlepších snímků obdrží knižní publikace a jejich fotografie budou vystaveny v prostorách Krajského úřadu v rámci výstavy fotografií pořádané ke Dni Země.
Propozice soutěže si můžete stáhnout ve formátu .doc na www.plzensky-kraj.cz

Soukromá firma chtěla ve Volyni postavit fotovoltaickou elektrárnu. Radní města se ale k tomuto záměru vyjádřili negativně. Firma měla zájem o lokalitu na svahu za průmyslovou školou.
"Jsou tam plochy pro solární elektrárny úplně ideální. Těžko říci, proč se to radním nelíbilo. Smysluplný argument jsem neslyšela, osobně jsem proti nebyla. Jedním z argumentů bylo, že podobné projekty zdražují elektřinu ostatním. Máme demokracii, většina v radě rozhodla. Firma nabízela městu i sponzorský dar," doplnila starostka Volyně Lenka Nestřebová.
Solární byznys zažívá v posledních letech v tuzemsku raketový růst a sluneční elektrárny fungují už i na mnoha místech Jihočeského kraje. Stát garantuje podnikatelům dotované výkupní ceny elektřiny, které jsou několikanásobně vyšší, než ceny tržní.

Na prvním společném zasedání se sešli 21. ledna v zámečku ve Starých Čívicích na okraji Pardubic členové rad měst Pardubice, Hradec Králové a Chrudim. Diskutovali mj. o plánu odpadového hospodářství, cyklostezce spojující všechna tři města, dopravní infrastruktuře zhruba čtvrtmilionové aglomerace či zásobování obyvatel pitnou vodou. Tématem, na němž se zástupci tří samospráv bez výhrad shodli, byl společný postup proti záměru znovu spustit do provozu spalovnu nebezpečných odpadů v Rybitví u Pardubic. >>Ačkoli spalovna neleží v těsné blízkosti Hradce Králové, kolegy z Pardubic a Chrudimi v boji proti spalovně jednoznačně podporujeme,

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů