Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Státní fond životního prostředí vyhlásil výběrové řízení na dodavatele marketingové kampaně, jež má vysvětlit veřejnosti smysl národních parků. Uzávěrka přihlášek je 26. února. Zakázka má hodnotu 3,76 milionů, termín realizace je březen 2010 až únor 2011.

Po více než ročních dohadech Domažlice zřejmě na jaře pokácejí zbytek kaštanové aleje v centru a vysázejí tam nové kaštany. Město chtělo stromy porazit od roku 2008 kvůli jejich špatnému stavu, proti se ale postavili ochránci přírody a místní zelení. Kácení většiny aleje pak zakázala Česká inspekce životního prostředí. Město se odvolalo a nyní mu dalo za pravdu ministerstvo životního prostředí.

V době jarních prázdnin pořádal PZOO příměstský tábor. Děti ve věku 6 - 12 let trávily v zooparku každý všední den od 8:00 do 16:00 hodin. Z připraveného programu děti nejvíce zaujalo krmení zvířat, výukový program, při kterém pracovaly s počítači a v neposlední řadě bobování v areálu dětské zoo.
Stejně jako v loňském roce bude zoopark i v roce letošním pořádat letní příměstské tábory. Termíny těchto táborů naleznete od března na webových stránkách www.zoopark.cz. Od té doby bude možné děti na tábor přihlašovat.

Výrobce aut Mercedes-Benz se začíná úspěšně zapojovat v oblasti hybridů. Nastoupenou cestu dokázal i model Mercedes S400 BlueHybrid. Ten využívá benzinového 3.5L V-6 motoru kombinovaného s 15kW elektromotorem, který funguje také jako generátor. Kombinovaná spotřeba automobilu má být 7,89 l/100 km s emisemi 190 g/km. Maximální rychlost je 250 km/h při výkonu 299 koní a zrychlení z 0 na 100 km/h během 7,3 s.

Chemikům se nejvyššího ocenění v soutěži Nejlepší inovace roku 2009 dostalo za křemenitý prášek Thiol-SAMMS, jehož složení (především sirné atomy) dokáže zbavit protékající znečištěné vody i nejmenšího podílu zákeřné rtuti. SAMMS-patrony se připravují k čištění průmyslových odpadních vod, ale umí zbavit i radioaktivního odpadu.

HZS Zlínského kraje spustil na svých internetových stránkách novou aplikaci k hlášení pálení odpadu a klestí pro občany i firmy ve Zlínském kraji, který si klade za cíl snížit počet planých výjezdů
paleni.hzszlk.eu

Nový typ lesnického parku v místech Masarykova lesa Mendelovy univerzity v Brně by mohl vzniknout na Blanensku. Přestože nemá v současnosti lesnický park oporu v zákoně, některé lesy, které jsou v majetku státu, by se takovými parky mohly stát - například právě Školní lesní podnik Masarykův les s rozlohou přes deset tisíc hektarů. Na rozdíl od národních parků nabízí lesnický park další rozvoj obcím, které se v něm nachází, i volný přístup veřejnosti včetně cyklistů a vodáků.


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů