Čtvrtek, 28. března 2024

Ministr Dusík se od zítřka účastní zvláštního zasedání Řídící rady Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) a Globálního fóra ministrů životního prostředí

Ministr Dusík se od zítřka účastní zvláštního zasedání Řídící rady Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) a Globálního fóra ministrů životního prostředí

Ve dnech 24. - 26. února 2010 se v indonéském Bali uskuteční 11. zvláštní zasedání Řídící rady Programu Organizace spojených národů pro životní prostředí (UNEP) a 11. Globální fórum ministrů životního prostředí. Českou republiku bude na jednáních reprezentovat ministr životního prostředí Jan Dusík.

Hlavními tématy jednání na Bali budou zelená ekonomika, opatření k zefektivnění mezinárodní správy životního prostředí a mezinárodní ochrana biodiverzity.

V kontextu projednání dalších kroků vedoucích ke zlepšení mezinárodní správy životního prostředí zhodnotí Řídící rada UNEP i výsledky společných mimořádných zasedání, která se konají rovněž na Bali od pondělí 22. února a kterými jsou: Konference smluvních stran Basilejské úmluvy o kontrole pohybu nebezpečných odpadů přes hranice států a jejich zneškodňování, konference Rotterdamské úmluvy o postupu předchozího souhlasu pro určité nebezpečné chemické látky a pesticidy v mezinárodním obchodu a rovněž konference Stockholmské úmluvy o perzistentních organických polutantech. Mimořádná zasedání těchto tří smluv se mají stát inspirací pro zahájení dalšího procesu slaďování činnosti mezinárodních smluv, a to v oblasti ochrany přírody.

Ministr Dusík bude ve čtvrtek 25. února spolupředsedat kulatému stolu k zelené ekonomice, kde bude ostatní státy informovat o hlavních závěrech Fóra velvyslanců zelené ekonomiky, které pořádalo Ministerstvo životního prostředí v Praze 7. října 2009, a podělí se s rovněž o zkušenosti s implementací konceptu zelené ekonomiky v ČR a v EU.

Ve středu 24. února ministr Dusík z pozice předsedy byra Aarhuské úmluvy (Úmluva o přístupu k informacím o životním prostředí, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v záležitostech životního prostředí) vystoupí na tiskové konferenci ke kampani OSN "Bezpečná planeta: Kampaň OSN k odpovědnosti za nebezpečné chemické látky a odpad", zaměřené na propagaci testu na zjištění zatížení lidského organismu chemickými látkami.

Součástí programu ministra životního prostředí bude i několik bilaterálních jednání a to se zástupci Německa, Vietnamu či Moldavska a s představitelem sekretariátu Komise OSN pro udržitelný rozvoj.

Hlavní závěry zasedání UNEP budou shrnuty do "ministerské deklarace". Ta by měla obsahovat strategická a politická doporučení pro rozvoj dalších aktivit v oblastech ochrany biodiverzity a projednání nových globálních cílů snížení úbytku biodiverzity, zelené ekonomiky a reformy mezinárodní správy životního prostředí. Deklarace bude rovněž reflektovat závěry z Kodaňské konference ke změně klimatu, která se konala v prosinci loňského roku.

S pozdravem

Petra Roubíčková
tisková mluvčí

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů