Pátek, 19. dubna 2024

Navrhněte, kdo získá prestižní cenu za ekologii

Navrhněte, kdo získá prestižní cenu za ekologii

Slova hýbají, příklady táhnou. Znáte ve svém okolí někoho, kdo by mohl být svými aktivitami ve prospěch životního prostředí motivací a vzorem pro ostatní? Navrhněte ho na prestižní Cenu Josefa Vavrouška, kterou chtějí Nadace Partnerství a Nadace Charty 77 zviditelnit a ocenit konkrétní ekologické činy v minulém roce! Nominace můžete zasílat do konce dubna. Generálním partnerem ceny je společnost Českomoravský cement.

Za celou čtrnáctiletou historii vyhlašování ceny Josefa Vavrouška byli její laureáti a laureátky oceněni například za vzdělávání v ochraně přírody nebo její propagaci, stavění mostů mezi různými profesemi ve prospěch životního prostředí, rozvoj ekologického poradenství a v neposlední řadě za ochranu přírody přímo v terénu. "Cena není omezena na profesi ani věk: může ji získat emeritní profesor stejně jako mladý nadšený ochranář, pedagog nebo právník. V loňském roce cenu například získala krajská úřednice ze Zlína. Nominovat můžete do 30. dubna prostřednictvím jednoduchého elektronického formuláře na webových stránkách Nadace Partnerství www.nadacepartnerstvi.cz/vavrousek," uvádí programový ředitel Nadace Partnerství Tomáš Růžička.

O udělení ceny rozhodne jedenáctičlenná porota složená z předních odborníků a osobností v oblasti ochrany životního prostředí. Mezi její členy patří například Pavel Nováček z Centra interdisciplinárních studií UP v Olomouci, Jan Květ z Botanického ústavu AV ČR nebo Eva Vavroušková ze Společnosti pro trvale udržitelný život. Slavnostní vyhlášení se uskuteční 7. června 2010 na půdě Britského velvyslanectví v Praze.

Cena Josefa Vavrouška je spjata se jménem předního českého ekologa, který před 15 lety (19. března 1995) tragicky zahynul. Josef Vavroušek byl federálním ministrem životního prostředí a jedním z hlavních protagonistů konceptu trvale udržitelného rozvoje nejen u nás, ale i v rámci celé Evropy. "Jako vůbec první uspořádal setkání evropských ministrů svého rezortu. Jeho odkaz tak dodnes zůstává inspirací k většímu respektu vůči životnímu prostředí," doplňuje Tomáš Růžička.

Kontakt: Mgr. Zbyšek Podhrázský, Nadace Partnerství, 515 903 129, zbysek.podhrazsky@nap.cz

Více informací o ceně, včetně seznamu všech laureátů a finálových nominalistů: www.nadacepartnerstvi.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů