Pátek, 29. března 2024

Pilotní projekt Evropy v transferu technologií

V únoru byla ve Vídni představena v Evropě unikátní databáze obsahující 1800 vědecko-výzkumných institucí ze čtyř zemí Evropy. Má propojit vědecko-výzkumná centra s malými a středními firmami z České republiky, Rakouska, Slovenska a Maďarska.

Pilotní projekt Evropy v transferu technologií

Nová databáze je jedním z výstupů mezinárodního projektu centrope_tt.

Dnes se ve Vídni poprvé sešla skupina expertů zabývající se tématikou transferu technologií z regionů Jihomoravského kraje, Dolního Rakouska, Vídně, Burgenlandu, regionu Györ-Moson-Sopron, Bratislavského a Trnavského kraje. Všechny zmíněné samosprávní celky společně tvoří region CENTROPE.

Za Jihomoravský kraj se jednání účastnili experti z Jihomoravského inovačního centra (JIC) a Vysokého učení technického v Brně (VUT), což jsou zároveň partneři projektu centrope_tt.

Na tiskové konferenci, která předcházela schůzce expertů, byla představena on-line databáze projektu centrope_tt . Jejím prostřednictvím zájemce několika kliknutími nalezne partnera pro výzkum a vývoj v Rakousku, České republice, Slovensku a Maďarsku.

"Unikátní databáze, která je v tomto směru pilotním projektem v Evropě, pomůže jak firmám, tak i vědecko-výzkumným organizacím a ulehčí tak komplikovanou spolupráci mezi firmami a univerzitami," řekl Miloš Šifalda, radní Jihomoravského kraje.

Databáze obsahuje například přehled vědeckých oborů, počty výzkumníků, ale také údaje o přístrojovém vybavení jednotlivých pracovišť. Součástí databáze se může stát každá organizace, která provozuje výzkumně-vývojové aktivity. Za 5 minut se tedy zájemce může zapojit do jedinečné databáze ve střední Evropě. Firmy ji mohou využít například pro získání kontaktu na výzkumná centra nebo pro zadání výzkumu na zakázku do země s nejlepšími výzkumníky či finančními podmínkami v požadovaném oboru ve všech regionech CENTROPE.

Užitky z projektu centrope_tt mohou mít nejen firmy, ale také vědecko-výzkumné instituce. Zástupci univerzit a veřejné správy zapojených zemí jsou přesvědčeni o tom, že přeshraniční spolupráce pomůže technologickému a hospodářskému růstu jak jednotlivých regionů, tak i regionu CENTROPE jako celku. "Centrope_tt vnímám jako důležitý projekt, který má potenciál položit základní kámen pro vznik silného výzkumného prostoru ve střední Evropě", uvedl emeritní rektor VUT v Brně Jan Vrbka.

Cílem vedení Jihomoravského kraje je, aby region patřil do roku 2015 mezi 50 nejinovativnějších regionů EU. Záměru Jihomoravského kraje si je vědomo i Jihomoravské inovační centrum - neodmyslitelná součást podpory inovačního podnikání v Jihomoravském kraji. Jednou z hlavních oblastí působení JIC je právě přenos znalostí - transfer technologií - mezi výzkumnými institucemi a průmyslem. Jednou z konkrétních aktivit, jimiž JIC podporuje plán kraje, je právě mezinárodní projekt centrope_tt. Centrope_tt je podporovaný Evropským fondem regionálního rozvoje (ERDF) ve výši 2 milionů EUR s účastí 15 partnerů, kteří v současnosti vyvíjejí nástroje podporující přeshraniční spolupráci v oblasti technologického transferu mezi firmami a univerzitami.

Projekt centrope_tt

Společenství centrope_tt sdružuje mezinárodní skupinu expertů zaměřujících se na transfer technologií v příhraničních regionech Rakouska, České republiky, Maďarska a Slovenska - v tzv. regionu CENTROPE. Experti usnadňují podnikům přístup ke špičkovým vědecko-výzkumným týmům.

Projekt centrope_tt je podporovaný Evropským fondem pro regionální rozvoj (ERDF) ve výši 2 milionů EUR s účastí 15 partnerů, kteří v současnosti vyvíjejí nástroje podporující přeshraniční spolupráci v oblasti technologického transferu mezi firmami a univerzitami.

Nástroje "centrope_tt mapa" a "centrope_tt akademie" a "centrope_tt mezinárodní vouchery" poskytují online přístup k 1800 vědecko-výzkumným institucím v regionu CENTROPE, školení a poradenství v oblasti dotačních podpor a financování 50 mezinárodních spoluprací mezi institucemi a firmami. Centrope_tt XING platforma poskytuje volný prostor pro komunitu centrope_tt k šíření nových poznatků, pokládání odborných otázek a hledání odpovědí.

Více informací na www.centrope-tt.info nebo na www.XING.com/net/CTT

Jihomoravské inovační centrum (JIC)

Cílem Jihomoravského inovačního centra (JIC) je vytvářet komplexní infrastrukturu pro podporu inovačního podnikání a stát se předním poskytovatelem podpory inovativním firmám v Evropě. Podporuje inovativní firmy, studenty s originálními nápady, výzkumné pracovníky a vynálezce. JIC napomáhá mnoha projekty spolupráci mezi inovačními firmami a výzkumnými pracovišti. Jihomoravské inovační centrum provozuje dva technologické inkubátory a jeden biotechnologický.

Pro inkubované firmy zajišťuje Jihomoravské inovační centrum finance, prostory, poradenství, kontakty, propagaci i PR a pomoc při transferu technologií. Za dobu šesti let takto pomohlo vzniknout pěti desítkám firem, z nichž již 18 inkubační program úspěšně ukončilo.

Zdroj: Tisková zpráva
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů