Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekologická témata i letos na festivalu Jeden svět, tentokrát o Zelených výzvách

Ekologická témata i letos na festivalu Jeden svět, tentokrát o Zelených výzvách

Právě probíhající 12. ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jeden svět, i letos pořádaný ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí, uvádí sekci zaměřenou na ekologii a životní prostředí, tentokrát pod názvem Zelené výzvy.

"Životní prostředí čelí v současnosti výzvám v oblastech, které, pokud se neřeší s maximálním ohledem na životní prostředí, mají zásadní vliv na vše kolem nás. Změny klimatu je třeba řešit s ohledem na zrychlující se globální oteplování a dopady na veškerou populaci. Například automobilová doprava zvyšuje emise CO2, NO2 a prašných částic, jenž tvoří 1/3 celkových emisí. Dalším příkladem je množství odpadu (více než 400 kilogramů ročně) vyprodukovaného každým občanem České republiky, včetně kojenců, který ze 75% končí netříděný na skládkách."

Tematický okruh Zelené výzvy přináší dokumentární filmy, zabývající se problematikou těch nejpalčivějších problémů životního prostředí v ČR i ve světě. Tuto sekci tvoří celkem devět filmů, mezi kterými má své zastoupení i Česká republika. Snímek AUTO*MAT režiséra Martina Marečka přibližuje občanskou iniciativu, která bojuje proti nadvládě aut nad chodci v hlavním městě a zasazuje se za usnadnění pohybu chodců a cyklistů po Praze.

Dalším z filmů zařazených do této kategorie je dokument Rodinná dieta (Finsko, 2008) o rodině, která se rozhodla, že zkusí vydržet jeden rok zcela bez produktů, k jejichž výrobě či použití je potřeba ropy. Dokument s názvem Vysněný odpad (USA, 2009) vypráví o nejnižší sociální vrstvě Káhiry, tzv. Zaballeen (arabský výraz pro "lidi odpadků"). Sběr a zpracování odpadu z osmnáctimilionové Káhiry představuje pro místní šedesátitisícovou komunitu už po staletí jediný zdroj obživy.

Zajímavým dokumentem je také Bombajská spojka (Dánsko, 2009), který připomíná, že do roku 2020 se indická Bombaj pravděpodobně stane nejlidnatějším velkoměstem na světě a hromadná doprava zde přitom nefunguje už teď. Dalším snímkem, který stojí za zmínku, je dokument britského režiséra Ruperta Murrayho Mizející ryby (UK, 2009). Hlavním tématem filmu je nedodržování kvót pro lov ryb a s tím spojená problematika biodiverzity v mořích.

Ve vybraných termínech a městech se můžete těšit na debaty k jednotlivým filmům. Své otázky budete moci položit například autorovi výše zmíněného snímku AUTO*MAT Martinu Marečkovi, expertovi na problematiku odpadů Milanu Havlovi ze sdružení Arnika či Petru Štěpánkovi, řediteli Státního fondu životního prostředí ČR.

Jeden svět je v současnosti jedním z nejvýznamnějších festivalů věnovaných problematice lidských práv v Evropě a patří mezi zakládající členy Asociace lidskoprávních festivalů, která sdružuje 29 festivalů z celého světa. Festival oslovuje především mladé lidi, studenty, středoškoláky a prostřednictvím filmů se jim snaží představit soubor hodnot, na kterých je postavena svobodná a demokratická společnost.

Více informací o tématech a o programu festivalu naleznete na internetové adrese: www.jedensvet.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů