Čtvrtek, 28. března 2024

Čína předstihla USA v "zelených investicích"

Investice dosavadního lídra Spojených států loni klesly o čtyřicet procent. Na vině byla hospodářská krize.

Čína předstihla USA v "zelených investicích"

Čína předstihla Spojené státy a stala se největším světovým investorem do obnovitelné energie. Nejlidnatější země světa podle agentury Bloomberg v minulém roce investovala do větrných turbín, solárních panelů a dalších "zelených technologií" 34,5 miliardy dolarů (téměř 637 miliard korun). Ještě v roce 2007 Čína na podporu obnovitelné energie šetřící životní prostředí přitom vynaložila "jen" 9,1 miliardy dolarů (168 miliard korun).

Spojené státy, dosavadní lídr v této oblasti, vloni investovaly do "zelené energie" pouhou polovinu toho co Čína. Krizí těžce zasažená země vydala na podporu tohoto sektoru 18,6 miliardy dolarů (343 miliardy korun), což je o 42 procent méně než v roce 2008. Třetím největším investorem do obnovitelné energie je podle Bloombergu Velká Británie. Následuje Španělsko, Brazílie, Německo a Kanada.

"Růst čínských investic do čisté energie má pozoruhodný vývoj, který reflektuje snahu Pekingu stát se předním výrobcem klíčových technologií, jako jsou například větrné turbíny," říká Michael Liebreich, zakladatel londýnské výzkumné společnosti New Energy Finance. "Investice Spojených států byla vloni nižší zejména kvůli nedostatku financí na dlouhodobé soukromé projekty," dodává.

Modernizace čínské společnosti a velmi rychlý technologický pokrok vyžadují velké množství energie. Poptávka po elektřině v Číně rapidně vzrostla poté, co se miliony farmářů přestěhovaly do měst, kde si našly práci a své byty vybavily celou řadou moderních elektrických přístrojů. Dnes je Čína druhým největším spotřebitelem elektřiny na světě, když zužitkuje zhruba 15 % světové elektřiny.

Za posledních třicet let roste čínská ekonomika v průměru o deset procent ročně, což přispívá k tomu, že je země s 1,3 miliardy obyvatel největším znečišťovatelem ovzduší na světě. Čínský premiér Wen Ťia-pao v lednu uvedl, že znečištění ovzduší v jeho zemi je "hrozivé". Čína již dříve slíbila, že omezí tzv. měrné emise, tedy to, kolik škodlivých plynů se vyprodukuje v přepočtu na tisíc či milion dolarů hrubého domácího produktu.

Přestože Čína, jejíž ekonomiku v krizi vláda podpořila 586 miliardami dolarů, vede ve výši investic, USA zůstaly světovou jedničkou co do úhrnného instalovaného výkonu obnovitelných zdrojů. Ten, bez vodních elektráren, vloni činil 53,4 gigawattu, což jsou čtyři procenta celosvětového výkonu. V Číně pak úhrnný instalovaný výkon "zelených zdrojů" činil 52,5 gigawattu.

Vloni bylo vládami po celém světě na snížení emisí oxidu uhličitého v ovzduší vyčleněno 182 miliard dolarů. Podle New Energy Finance ale zatím bylo vyčerpáno pouhých devět procent této sumy.

AUTOR: Jana Horká
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů