Pátek, 19. dubna 2024

Vyšla Priorita číslo tři

Vyšla Priorita číslo tři

Aktuální číslo časopisu Priorita přináší reportáž ze zasedání řídícího výboru, který schválil XI. výzvu. Zaznamenána je i diskuze členů výboru o rychlosti čerpání evropských peněz stejně jako následná diskuze Rady SFŽP ČR o navrhovaných změnách hodnotících kritérií při zadávání veřejných zakázek na stavební práce v rámci Operačního programu Životní prostředí.

Priorita se rovněž věnuje nové verzi Evidenčně dotačního systému a správy majetku ve vlastnictví státu (EDS/SMVS), který je podle všech, kteří s ní přicházejí do styku, ještě méně přátelská k uživatelům, než byla verze předchozí. Prý je dokonce tak nepřátelská, že po mnoha upozorněních ze strany Ministerstva životního prostředí na neuspokojivou situaci zaslal nedávno ministr životního prostředí ministrovi financí Eduardu Janotovi dopis, v němž konstatuje nevhodnost aplikace systému EDS/SMVS pro sledování projektů Operačního programu Životní prostředí a předkládá několik návrhů možných řešení.

V aktuální Prioritě vám také představíme, jak to chodí na Poradenském a informačním místě v Plzeňském kraji, které zajišťuje občanské sdružení ENVIC. A podle jeho vedoucího publicity pana Tomáše Poppa je zaměřeno zejména na prioritní osy 1, 2, 3 a 4. Přičemž prioritní osu 4 realizuje ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Úhlava.

Podíváme se však i do zahraničí, konkrétně do Švédska. Z rozhovoru zástupce Státního fondu životního prostředí ČR v Bruselu Josefa Jarého se mimo jiné dozvíte, že první energetická daň ve Švédsku byla zavedena v roce 1924 na benzín, další na naftu v roce 1937.

Priorita 3/2010

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů