Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Čínský ministr ochrany životního prostředí Zhuo Xiansheng dnes na konferenci v Pekingu konstatoval, že Čína bude řešit problém znečištění těžkými kovy.
Zhou Xiansheng sdělil, že podle výsledků prvního obecného přehledu zdrojů znečištění v Číně, dosáhly v současnosti emise chromu, arzenu, olova a rtuti 900 tun v rámci celého státu. Dále poukázal na to, že Čína bude řešit tento problém podle plánu a pokroku. Co se týče zemědělského znečištění, oddělení ochrany životního prostředí bude nadále posilovat dozor nad znečištěním orné půdy na venkově.

Evropská komise v čele s eurokomisařem pro životní prostředí Janezem Potočnikem zahájila kampaň, která má za cíl zvýšit povědomí občanů o problémech souvisejících se ztrátou biodiverzity. Impulsem pro kampaň se staly výsledky evropského průzkumu, ze kterých vyšlo najevo, že pouze necelé dvě pětiny obyvatel slyšely o pojmu biodiverzita a ještě menší množství respondentů ví, co tento pojem znamená. Většina dotazovaných se však shodla na tom, že ztráta biodiverzity je vážným problémem, který Evropu do budoucna ovlivní. Cílem kampaně je tedy mimo jiné seznámit občany s touto problematikou pomocí webových stránek a různých propagačních akcí a vysvětlit jim, jak oni sami mohou tuto situaci ovlivnit.

Kompletní rekonstrukce vodního toku Třebovka mezi obcí Dlouhá Třebová a předměstím Hylváty v Ústí nad Orlicí byla dokončena koncem minulého roku. Opatření měla za cíl zprůchodnit a zpevnit koryto. Součástí prací bylo pročištění koryta a vybudování nového mostního objektu spolu s lávkou pro pěší. U mostů se opravily a zajistily pilíře. Jistou technickou zajímavostí celé stavby je vakový jez chránící životní prostředí. Zhotovitelem je sdružení SMP CZ, a.s., a D.I.S., spol. s r.o., investorem Povodí Labe, s.p.

Na podporu soukromého podnikání uvolnila Praha 250 milionů korun z evropských peněz. Od 1. března začal příjem projektů do Operačního programu Praha - Konkurenceschopnost (OPPK). Jde o jeden ze dvou programů, který umožňuje hlavnímu městu čerpat příspěvky z Evropské unie. Je určen na podporu investičních projektů zaměřených na zkvalitnění dopravní infrastruktury, životního prostředí, vědy a výzkumu a podnikání.

Energetická insolvence. Mostecká teplárna United Energy (UE) je v insolvenčním řízení. Vyhlásil je Krajský soud v Ústí nad Labem na návrh Litvínovské uhelné ze skupiny Czech Coal, které prý teplárna dluží 119 milionů korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů