Čtvrtek, 18. dubna 2024

Novou ministryní životního prostředí je Rut Bízková

Novou ministryní životního prostředí je Rut Bízková

Prezident České republiky Václav Klaus včera na návrh předsedy vlády Jana Fischera jmenoval Rut Bízkovou, dosavadní náměstkyni resortu, novou ministryní životního prostředí.

Premiér Fischer, který právě uvedl novou ministryni do funkce při této příležitosti řekl: "Je mi potěšením, že mohu uvést do funkce právě jmenovanou ministryni životního prostředí paní Rut Bízkovou. V této budově ji nemusím představovat, všichni ji dobře znáte, ale i já ji znám poměrně dlouhou dobu, ještě jako předseda Statistického úřadu jsem s ní často spolupracoval. Je to zkušená odbornice, která dobře zná jak problematiku životního prostředí tak i tento dům. Ještě jednou jí gratuluji a přeji mnoho úspěchů při řízení tohoto resortu."

Poté poděkoval ministru Jakubu Šebestovi:"Chci panu ministrovi velice poděkovat, že přijal nabídku na vedení resortu životního prostředí přes všechny starosti, které má se svým resortem zemědělství a že po krátkou dobu jeho působení se mu plně věnoval."

Pan ministr Šebesta k předávání funkce poznamenal: "Děkuji panu premiérovi a já mám teď jedinou úlohu - po svém krátkém působení předat podklady paní ministryni a popřát jí v nové funkci hodně úspěchů. I já mohu říci, že ji znám a že jsem se s ní během svého působení mnohokrát pracovně setkal a dobře spolupracoval."

"Řízení MŽP jsem se rozhodla přijmout, protože zachování samostatného řízení MŽP se ukazuje jako velmi důležité. Do skončení mandátu této vlády zbývá jen málo času a některé kroky musí být učiněny ještě teď, aby některé projekty nemusely být realizovány třeba až s půlročním zpožděním. Mnohé z těchto projektů mají přitom charakter protikrizových opatření a zvyšují zaměstnanost. Bylo by velkou chybou, kdybychom je v době krize nerealizovali a byly by zahájeny až po jejím odeznění. Děkuji panu ministru Šebestovi, že za krátké působení v resortu prosadil některé formální věci, které jsem tu já razila již delší dobu také, a děkuji za korektní práci a vztahy. Funkci přijímám ne pro ni samotnou, ale myslím, že všichni, kteří mě znají, vědí, že se snažím být vždy platnou členkou týmu a o to se budu snažit i ve vládě. Ráda dám své zkušenosti a znalosti resortu k dispozici a budu dělat práci v budově a s lidmi, které již dlouhou dobu dobře znám," řekla Rut Bízková ke svému jmenování do funkce ministryně životního prostředí."

Priority resortu pro dobu svého působení ve funkci představí ministryně životního prostředí na tiskové konferenci v úterý 20. dubna 2010 v 11,30 hodin v budově MŽP.

Životopis Rut Bízkové :

Narodila se 19. 7. 1957. Hlavní autorka publikace Životní prostředí v České republice 1989-2004, analýz vývoje průmyslových odvětví a energetiky, zejména ve vztahu k ochraně životního prostředí. Po absolvování Vysoké školy chemicko technologické v Praze pracovala od roku 1981 v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži, v oboru radiofarmak a instrumentálních metod analýzy jaderných materiálů. V letech 1986 - 1988 absolvovala postgraduální studium matematiky a v roce 1993 tříměsíční stáž v Mezinárodní agentuře pro atomovou energii ve Vídni, která se primárně zabývá jadernou bezpečností a omezováním negativních vlivů jaderného průmyslu na životní prostředí. Od roku 1993 se profesně orientovala na životní prostředí, především na oblast vlivu energetiky na životní prostředí. V letech 1994 - 1996 pracovala jako tisková mluvčí uhelných elektráren ČEZ, a. s. Uvnitř společnosti ČEZ pomáhala prosazovat masivní odsiřování elektráren pro zlepšení kvality ovzduší v ČR a toto téma také komunikovala s veřejností. Následně působila jako ředitelka odboru pro styk s veřejností na Ministerstvu životního prostředí. Od roku 1999 byla vedoucí oddělení mezinárodních aspektů průmyslové politiky na MPO, kde se zejména zabývala vlivy průmyslové politiky na životní prostředí, a byla také poradkyní náměstka ministra průmyslu a obchodu pro energetiku, hutnictví a stavebnictví pro tento obor. Od roku 2004 působila v agentuře CENIA, české informační agentuře životního prostředí, příspěvkové organizaci MŽP, naposledy ve funkci zástupkyně ředitele. Od září 2006 byla náměstkyní ministra životního prostředí a ředitelkou sekce ekonomiky a politiky životního prostředí. Dne 15. dubna 2010 byla jmenována ministryní životního prostředí. Rut Bízková je vdaná a má jedno dítě.

s přáním příjemného zbytku dne
Jarmila Krebsová
tiskové odd. MŽP - odbor vnějších vztahů

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů