Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Odpady a obce
To je název konference, která se uskuteční 9.-10. června v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové. Setkání je součástí cyklu odborných konferencí Odpadové dny 2010, jehož se zúčastňují zástupci samospráv, veřejné správy a odborné veřejnosti z oblasti odpadového hospodářství. Hlavními tématy 11. ročníku konference Odpady a obce budou strategie rozvoje odpadového hospodářství v obcích a městech a technicko-organizační a ekonomické informace o systémech nakládání s odpady. Více najdete na www.ekokom.cz.

Na Univerzitě Pardubice v areálu Stavařov se bude konat 6. května 1. ročník cyklu konferencí Regionální rozvoj mezi teorií a praxí, a to na aktuální téma Regionální rozvoj v době krize. V dopoledním bloku zazní informace pedagogů a odborníků o nových trendech v ochraně přírody a krajiny, významu bezpečnostních rizik v územním plánování či například o disparitách regionálního rozvoje v ČR a jejich indikátorech. Odpoledne zhodnotí loňští absolventi magisterského oboru Regionální rozvoj, kteří již pracují v oblastech územní plánování, geografické informační systémy, krajinné plánování, regionální politika EU či neziskový sektor, zda jsou teoreticky dobře připraveni na svá nynější povolání, potažmo navrhnou nové oblasti pro zařazení do studijního programu. Vstup na konferenci je volný. Přihlásit se lze do 30. dubna na e-mail: chladkovahana@seznam.cz.

Ministerstvo životního prostředí má měsíc a půl před volbami nového vedení. Prezident včera jmenoval ministryní dosavadní náměstkyni Rut Bízkovou.
Její nástup do funkce byl očekávaný především kvůli modernizaci elektrárny Prunéřov. Bízková totiž bude rozhodovat několikaměsíční spor mezi firmou ČEZ, která o modernizaci usiluje, ekology a Stranou zelených. "Očekáváme, že to neschválí a vyzve ČEZ, aby předložil variantu s lepší technologií," řekl HN předseda zelených Ondřej Liška. Bízková nechce tento úkol odkládat, rozhodnutí o Prunéřovu by tak mohlo padnout už zhruba do dvou týdnů. Podle informací HN patřila Bízková na ministerstvu k zastáncům projektu ČEZ. Dá se proto předpokládat, že ho schválí. Toho se obávají i některá ekologická sdružení, kterým navíc vadí, že Bízková pracovala v 90. letech pro ČEZ a je proto podjatá. "Pokud chce ty obavy vyvrátit, stávající projekt ČEZ neschválí," myslí si Liška.

Značka sportovní módy Puma plánuje uvést na trh ekologicky šetrné sportovní boty, které výrazně omezí množství uhlíku v podrážkách. Zároveň slibuje, že bude krabice s botami balit do obalů, které se dají opětovně použít, a ušetří tak 8500 tun papíru. Díky této změně prý uspoří i 60 procent energie. Puma uvedla, že se boty začnou prodávat v druhé polovině příštího roku.

Svobodu ve volné přírodě si ode dneška opět vychutnává čtveřice ježků, dočasných obyvatel Zoologické zahrady v Ústí nad Labem. Skupina ježků přečkalo v zoo zimu. Loni na podzim jich lidé přinesli čtyřicet. Sedm krátce po přijetí i přes poskytnutou péči uhynulo a do jara jich u nás zůstalo 27.Každý ježek prošel veterinární prohlídkou s ošetřením: odblešení, odčervení, oslabeným byla podána antibiotika a podle hmotnosti byli rozděleni. Ježci jsou vypouštěni postupně již od března, do konce dubna se na svobodu dostanou všichni.

Přerov/ Výstavu pod názvem Chráníme přírodu pro ptáky i pro lidi mohou ještě do konce dubna zhlédnout návštěvníci Městského informačního centra v Přerově. Expozici připravil Moravský ornitologický spolek. "Lidé se na výstavě dozví, jak mohou pomáhat ptactvu například vyvěšováním ptačích budek. A také jim připomeneme více než sedmasedmdesátiletou historii našeho spolku," uvedl ornitolog Jiří Šafránek.

Úspěšné narození mláďat charzy žlutohrdlé a manula slaví Podkrušnohorský zoopark Chomutov. Mládě charzy přišlo na svět 30. března a mládě manula 7. dubna. Rodiče charzy se narodili v roce 2002, samice pochází ze Zoo Petrohrad, samec ze Zoo Novosibirsk a jedná se o jejich druhé mládě. Samec manula narozený v roce 2007 v Zoo Rotterdam a samice narozená v roce 2001 v Zoo Vídeň jsou nově sestaveným párem a malý manul je tak jejich prvním společným potomkem. V Podkrušnohorském zooparku se však jedná již o druhé úspěšné narození, první proběhlo již v loňském roce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů