Čtvrtek, 28. března 2024

Sedmá generace 2-2010: Konoptikum země české

Je konopný growbyznys ekologický? Kolik nových jaderných elektráren potřebujeme ke štěstí? Jak poznáme opravdu ekologické firmy? Nastupuje éra sdílečů aut? Umíte si představit zdravé ekosystémy? Co ne/můžeme očekávat od Facebooku? Žijeme v čase hlupáků? Oč opírá Čestmír Klos svůj optimismus?

Sedmá generace 2-2010: Konoptikum země české

Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v druhém letošním čísle časopisu Sedmá generace.

Deset let po památném výroku Jana Macháčka ve filmu Samotáři ("Hulení tady prostě nemá zatím vybudovanou tradici.") už v této zemi konopí úspěšně zakořenilo. A vlastně nejen v zemi, ale i ve vodě, vzduchu či kokosu - dnes totiž pěstitelé neboli groweři zpravidla piplají své byliny doma v pokojích, aniž by potřebovali zeminu. Někteří tradiční venkovní pěstitelé namítají, že využíváním automatizovaných pěstebních systémů s intenzívním svícením lamp se ztrácí organický vztah mezi rostlinou, jejím sadařem a Zemí. Výzvě intenzifikovat produkci jsou vystaveni i momentálně stagnující konopáři, legálně pěstující takzvané technické konopí. Cannabis jakožto všestranná rostlina s obrovským ekologickým a léčebným potenciálem tak stojí na nejednom rozcestí. Přiblížena jsou v hlavní tématu čísla.

V seriálu Ekonomičtí disidenti nás Naďa Johanisová seznamuje s poněkud překvapivým jménem, spisovatelem Gilbertem Keithem Chestertonem. Kurz mediální sebeobrany tentokrát věnujeme přínosům i rizikům takzvaných sociálních sítí v čele s Facebookem. Jan Keller následně v druhém dílu seriálu Sociální světy vysvětluje, proč se v posledních desetiletích vrhli dobyvatelé renty na vzdělávací systémy.
Překladový text Davida Orda řeší otázku, jak měřit ekologický dopad činnosti firem. Jak už to tak bývá, odpověď není vůbec jednoduchá. Lesoochranář Jaromír Bláha pak v článku o "záchraně zelených šumavských lesů před kůrovcem" sestavil mozaiku z výroků politiků i jejich činů v posledních dvou letech. Vzniklý obraz lze přirovnat k panoptiku, které je směšné a zároveň hrůzné. Karel Polanecký si vzal na mušku argumentaci, podle níž musíme postavit nové bloky Temelína, zbourat Horní Jiřetín a pozastavit solární elektrárny, jinak že nastane energetická krize, zhasnou světla a vymrznou domy. V dalších textech Drobnohledu převažují dobré příklady: Jasna Flamiková vyzdvihuje charitativní obchody, Michal Šimoník sdílení aut a Eva Štefková tradiční řemesla.

V Kulturní zahradě Šárka Zahradníková představuje knihu Psychologie environmentálních problémů, Tereza Stöckelová vyzývá, abychom se stali informačními environmentalisty, Jan Miessler kritizuje dokument Věk hlupáků a Pavlína Binková oskarového kandidáta Proroka. Zuzana Kukurová poté přibližuje, jakým způsobem se do prosincové klimatické konference v Kodani zapojili umělci.
V závěrečném rozhovoru se nestor ekologické novinařiny Čestmír Klos podělil o názory na média, před- i polistopadovou minulost, Sněžku či Kodaň a rozhovor uzavřel slovy: "Jsem duší pořád optimista. Teď ale nemám, o co ten optimismus opřít, a hledám příležitost."

Přečíst si vybrané texty z čísla a vyplnit kvíz o předplatné 7.G můžete na www.sedmagenerace.cz.

Seznam všech článků tištěného čísla 02/2010

Zuzana Geryková

Po ekostopách pěstitelů konopí

Na každý větší panelák v Praze připadají dvě domácí pěstírny marihuany. Potřebné vybavení prodává na čtyřicet specializovaných obchodů v republice. Vítejte v growlandu.

Jaromír Bláha

Šumavské politické panoptikum

Národní park se stal politickým tématem, a tak jsme poskládali mozaiku z výroků i činů politických lídrů. Vzniklý obraz připomíná panoptikum.

Karel Polanecký

Energie, moc a prachy

Kolik nových jaderných elektráren potřebujeme ke štěstí? Kolik uhlí musíme spálit a kolik vesnic zbourat, abychom nepomrzli?

Zuzana Geryková

Hledání ztracených zemědělců

Komunitou podporované zemědělství se u nás už nějakou dobu zachytává ve formě bioklubů a bedýnkování. V březnu přijela do Brna tento koncept podpořit delegace z Francie.

Jan Miessler

Těkavý čas hlupáků

Ano, je to hloupé. Kvůli klimatickým změnám se řítíme do záhuby a režisérka Franny Armstrong o tom natáčí pouze průměrný film.

Rozhovor s Čestmírem Klosem

Hledám příležitost, o co opřít svůj optimismus

S patrně nejdéle píšícím tuzemským ekologickým novinářem jsme obkroužili média, minulost, Sněžku i Kodaň.

Vojtěch Pelikán

Víc než jen tráva

Van Gogh z něj namaloval své legendární slunečnice, Guttenberg měl díky němu na co vytisknout první Bibli. Padák z něj zachránil život Georgi Bushovi staršímu, když se v roce 1944 nad Pacifikem katapultoval z hořícího torpédového letadla (později se odvděčil úsilím o zrušení výzkumu jeho lékařského využití). Královna Viktorie si jím léčila migrénu a v jeho kouření jsou čeští teenageři evropskými rekordmany. Řeč je samozřejmě o konopí. Je veliká škoda, že se většinou dočtete jen o tom posledně zmíněném využití.

Vít Kouřil

Odvrácená strana zelených listů

Valná většina našinců si při vyslovení slova konopí vybaví jedno: marihuanu neboli trávu neboli ganju neboli zelený list, jenž se musí "v dubnu zasít, v září sklidit a v zimě kouřit". Musí? Nemusí. Můžeme ho totiž sklízet čtyřikrát ročně, aniž bychom vytáhli paty z domu. A zároveň spočinout v tom nejintimnějším lůně Přírody. Opravdu? Neskáčeme náhodou konopnému byznysu na "špek"?

Jan Keller

Dobývání renty

"Pokud bychom popsali spolu s Konrádem Paulem Liessmannem, autorem knihy Teorie nevzdělanosti (viz 7.G 6/2009 - pozn. red.), vývoj evropských univerzit v poslední době, zjistili bychom, že na prvý pohled nedává žádný smysl. Univerzity byly zmasověny takovým způsobem, že to snižuje jejich kvality někam na úroveň vyšších odborných škol. Základní úlohu v tomto neblahém vývoji sehrálo rozbití studia do bakalářského a magisterského stupně. Zavedení bakalářského studia zvýšilo sice výrazně průtok studentů univerzitami, avšak za cenu, která je obrovská. Bakaláři jsou z hlediska disciplíny, kterou v rychlokurzu absolvují, z hlediska akademických měřítek vlastně nedostudovanými studenty. Přitom nejsou o to použitelnější ani po praktické stránce a na trhu práce často končívají na místech maturantů."

Vít Kouřil

Facebook: podle tváří ne/poznáte je

Hitem poslední mediální sezony se nepochybně stalo slovo Facebook. Ani my v redakci jsme nezůstali pozadu a za uplynulých deset měsíců se k facebookovému profilu Sedmé generace přihlásilo 582 fanynek a fanoušků. Řada z vás také jistě slyšela o MySpace, Twitteru, Orkutu, Badoo, Bebo nebo domácích Spolužáci, Líbímseti či Lidé.cz. Co vlastně od takzvaných sociálních sítí či komunitních serverů ne/můžeme očekávat?

Naďa Johanisová

Gilbert Keith Chesterton: Rovnoměrná distribuce vlastnictví

Mohutná postava, laskavý pohled, břitké pero: tak ho poznali jeho současníci. Dnes ho známe z jeho knížek, zejména postavička detektiva otce Browna se těší nehynoucí oblibě. Ale Chesterton jako ekonomický disident? Není to trochu přitažené za vlasy?

David Ord

Jak poznáme opravdu ekologické firmy?

Tvrzení o ekologičnosti toho či onoho výrobku či podniku jsou všude kolem nás - jistě tedy musí existovat nějaký jednoduchý způsob, jak změřit dopad činnosti firem na klima. Opravdu?

Eva Štefková

Kreativita s respektem k přírodě

Rákosová ošatka, kovaný svícen, tkaný koberec, vůně dřeva a bylin. Když navštívíme řemeslné trhy, necháváme se pohltit nostalgií po něčem starobylém, ušlechtilém, opravdovém. Mnozí oceníme také originalitu, kvalitu, materiál výrobků, nebo nás osloví charisma prodávajícího. Dědictví předků, osobitost dneška. Nemá však řemeslná tvorba ještě jiný, aktuální rozměr?

Jasna Flamiková

Charitativní obchody přicházejí

V západní Evropě mohou lidé skrze ně zcela běžně podpořit dobrou věc. U nás si zatím cestu razí první vlaštovky. Narážejí nejen na neznalost veřejnosti. Ale nevzdávají se. Řeč je o charitativních obchodech.

Michal Šimoník

Nastává čas sdílečů

Centra měst se v posledních letech proměňují ve stále přeplněnější parkoviště. Auta stojí nejen na vyhrazených plochách, ale také okrajích silnic, chodnících nebo dokonce trávnících. Statistiky praví, že každým z nich se jezdí v průměru jen hodinu denně. Takže efektivita nic moc. Přesto automobilů a s nimi také silnic, dálnic, parkovišť, výfukových plynů, spálené ropy, dopravních zácp či hluku stále přibývá. Nesmíme zapomenout ani na energii, materiály a odpady z výroby nových vozů. Jak z toho ven?

Lenka Kukurová

Umenie a zmena klímy

To, že konferencia v Kodani dopadla napriek veľkým očakávaniam fiaskom, je jasný fakt. Ak však nechceme prepad-núť pokodanskej depresii, je dobré zamyslieť sa nad množstvom nenápadných avšak pozitívnych procesov, ktoré sa vďaka konferencii prejavili. Zjednotenie ekologických, ľudskoprávnych hnutí a hnutí za sociálnu spravodlivosť posunie globálnu snahu o nutnú zmenu súčasnej neudržateľnej situácie ďalej. Jedným z dôležitých javov je, že v Kodani sa po prvý krát zapojilo do klimatickej diskusie vo veľkej miere aj súčasné umenie.

Šárka Zahradníková

Představovat si zdravé ekosystémy

Proč snahy podporovat u veřejnosti udržitelný způsob života nepřinášejí zamýšlený efekt? Jak to, že toho tolik víme o krizi životního prostředí, a přitom to s námi nijak nepohne? K čemu vede vyvolávání pocitů viny v souvislosti s touto krizí? Jak lidem usnadnit, aby se mohli chovat udržitelněji?

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů