Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kralupské ekocentrum zve na akci při příležitosti Dne Země

Kralupské ekocentrum zve na akci při příležitosti Dne Země

KRALUPY NAD VLTAVOU - Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou pořádá 27. dubna akci "Den patronů lokality projektu Kralupy - čisté město", která se uskuteční v Lobečku v parku u Dřeváku. Pozvání platí především pro žáky základních škol a učitele, zúčastnit se však mohou i další, kteří mají chuť dovědět se více o projektu "Kralupy - čisté město". Kromě odhalení tabule s označením patronátu lokality, jsou pro děti připraveny zajímavé besedy a soutěže. Ekocentrum pořádá akci při příležitosti oslav Dne Země, který připadá tradičně na 22. dubna.
Projekt Ekologického centra Kralupy nad Vltavou s názvem "Kralupy - čisté město", je zaměřen na problematiku komunální ochrany životního prostředí ve městě. V rámci projektu jsou vytipovaná tzv. zelená a černá místa, která reprezentují příklady dobré a naopak špatné péče o životní prostředí. Projekt se však zabývá problémy i v obecné rovině, kterými je např. nepořádek na veřejných prostranstvích, problematika černých skládek, pálení odpadu apod.
S podporou města byly v loňském roce zhotoveny webové stránky projektu, a vydány informační a propagační materiály a především populárně vzdělávací publikace pro žáky základních škol, které byly zdarma distribuovány do všech kralupských škol. Projekt rovněž spočívá v možnosti ujmout se pomyslného patronátu nad některou z lokalit projektu. V současné době mají již dvě lokality své symbolické patrony a jsou využívány k výukovým, demonstračním a sportovním účelům. Jedním z patronů je ZŠ Revoluční a druhým Klub českých turistů, který se ujal také fyzické péče o lokalitu.
Slavnostní předání prvního patronátu proběhlo v říjnu loňského roku a školáci zde měli, kromě soutěží, možnost seznámit se také s činností Městské policie a ukázkami úklidové techniky TSM. Otestovali si rovněž své znalosti z botaniky při poznávání druhů dřevin. Po půl roce, 27. dubna od 10 hodin, se bude obdobná akce konat na stejném místě, v parku u Dřeváku. Pouze v případě špatného počasí se akce přesouvá do budovy ZŠ Revoluční. "Tentokrát bude akce spojena také s účastí Městského útulku pro psy "Lesan", dále Hasičského záchranného sboru Synthos Kralupy a zahradnické firmy Botanica. Kromě zajímavých besed se zástupci těchto organizací, které budou doplněny i praktickými ukázkami činnosti, bude pro školáky připravena sportovně vědomostní soutěž ekorallye. Součástí programu je také odhalení tabule patronátu lokality projektu Kralupy -čisté město." upřesnila program akce Soňa Hykyšová, vedoucí kralupského ekocentra.
Cílem projektu "Kralupy - čisté město" je především zvýšení všímavosti a zájmu obyvatel o životní prostředí ve městě a podchycení zájmu dětí a mládeže o místa, kde žijí. Více se o projektu dozvíte na internetových stránkách cistemesto.eckralupy.cz nebo přímo na místě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů