Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Karlovarská společnost Vodárny a kanalizace vybudovala za 2,2 milionu korun přivaděč pitné vody do obce Zadní Chodov na Tachovsku. Zadní Chodov tak spolu se svou odloučenou částí Kyjov budou mít od této chvíle stabilní dodávky vody ze skupinového vodovodu.

Škodu za víc než 300 tisíc korun napáchala čtveřice mužů ze Sokolovska. Postupně ukradli z jedné místní firmy přes tři tuny měděného pocínovaného odpadu.
Sokolovští kriminalisté už sdělili obvinění čtyřem mužům ve věku 25 až 53 let z trestného činu krádeže.
Pachatelé kradli v jedné z místních firem, kde všichni čtyři pracovali. "Po vzájemné domluvě si rozdělili úkoly a postupně odcizili pocínovaný odpad, který pak dále prodávali. Tato organizovaná skupina okrádala svého zaměstnavatele od května 2009," uvedla policejní mluvčí Kateřina Dohnalová.
V případě odsouzení hrozí pachatelům trest odnětí svobody až na osm let.

Evropská komise vyhlásila 13. března 2010 novou výzvu z rámcového programu Konkurenceschopnost a inovace (CIP), která se zaměřuje na oblast podnikání v ekoinovacích. Výzva je rozdělena do čtyř kategorií, jimiž jsou recyklace materiálů, udržitelné stavitelství, oblast potravin a nápojů a zelené podnikání. Výzva je určena zejména malým a středním podnikům, které disponují službami nebo výrobky z jedné z těchto kategorií, ale potřebují finanční podporu. V rámci výzvy je vyčleněno 35 milionů euro, přičemž jeden projekt může obdržet finanční obnos odpovídající až 50 procentům celkových nákladů a největší šanci na úspěch mají projekty, jejichž produkty jsou v rámci účinnosti zdrojů nejméně náročné na spotřebu surovin. Rámcový program Konkurenceschopnost a inovace probíhá v období 2008 až 2013 a celkově je na něj vyčleněno 200 milionů euro.

Evropská asociace malých a středních podniků UEAPME zveřejnila poziční dokument týkající se Programu podpory environmentálních technologií (ETAP), což je program iniciovaný Evropskou komisí na podporu inovací, zejména ekoinovací. UEAPME vítá snahu Komise podpořit ekoinovace, nicméně stále existuje řada překážek pro lepší rozvoj tohoto trhu. Jednou z nich je například nedostatek vzdělání v oblasti udržitelného managementu, velkým problémem je také ochrana práv duševního vlastnictví. Podle UEAPME je pro rozvoj ekoinovací nutné začlenit tuto položku do širší strategie EU, tak aby nové iniciativy odpovídaly potřebám malých a středních podniků.

Radní hlavního města Prahy pro oblast životního prostředí Vladislav Mareček se dnes zúčastnil slavnostního předání nového vozidla Pražských služeb na svoz komunálního odpadu poháněného stlačeným zemním plynem (CNG) v Praze 8. Akce je součástí společného ekologického projektu Magistrátu hl. m. Prahy a Pražských služeb a Pražské plynárenské. Projekt probíhá od roku 2007 a přispívá ke zlepšení nepříznivého stavu ovzduší v Praze.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů