Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Největší protiatomová demonstrace posledních desetiletí se v sobotu uskutečnila na severu Německa. Zhruba 100 000 lidí se zapojilo do lidského řetězu, který se táhl v délce 120 kilometrů mezi jadernými elektrárnami Brunsbüttel a Krümmel. Akci zorganizovaly ekologické a odborové organizace, církve a politické strany. Německo mělo vyrábět energii z jádra do roku 2021, nyní se jeví jako termín upuštění od jaderné energetiky rok 2050.

Unilever v Kanadě vyzývá prostřednictvím svojí značky Axe ke společnému sprchování, bojuje tak proti plýtvání vodou. Ve spolupráci s fondem na ochranu přírody WWF-Canada založil na Facebooku iniciativu Showerpooling, ve které nabádá k šetření s vodou a nabízí zde i tipy, jak úspor dosáhnout. Vedle společného sprchování se "se stejně naladěnými přáteli" nebo "atraktivními cizími lidmi" jsou zde i konzervativnější rady od WWF-Canada.

Reda spustila nový projekt s cílem přispět k obnově zeleně a péče o krajinu. Z každého prodaného stolního kalendáře řady R-Line ze svého nového katalogu přispěje určitou částkou na výsadbu stromů v rámci programu Strom života Nadace Partnerství. Nově také nabízí stolní kalendáře z recyklovaného papíru.

Automobilka Renault se dohodla na spolupráci s producentem počítačových her Electronic Arts, její nové elektromobily řady Zero Emission (Z.E.) se představí ve hře The Sims 3, založené na principu virtuální reality. Renault se chce tímto krokem zaměřit na skupinu "early adopters" a prezentovat se jako průkopník ekologicky šetrných technologií v automobilovém průmyslu. Aktualizace s prvním modelem bude ke stažení od příštího měsíce.

Páteční požár fotovoltaické elektrárny v Čeňkově na Táborsku způsobil škodu za 15 milionů korun. K požáru vyjeli táborští hasiči před jedenáctou hodinou. Oheň vzplál v buňce o rozměru tři krát čtyři metry, ve které hořely měniče napětí. Hasiči požár lokalizovali ve čtvrt na dvanáct, o hodinu později jej zcela zlikvidovali. Požár způsobil vysokou škodu, odhaduje se na 15 milionů korun. Byla informována firma E.On, která elektrárnu odpojila od rozvodné sítě. Na vyšetřování příčin požáru pracují vyšetřovatelé hasičů i policie.

Už jen zhruba týden zbývá do uzávěrky 16. ročníku výtvarné, literární a fotografické soutěže Máme rádi přírodu pořádané Hnutím Brontosaurus. Téma letošního ročníku je "Dech přírody". Děti, ale i středoškolská a vysokoškolská mládež mohou své práce zasílat na adresu kanceláře Hnutí Brontosaurus do 3. května.
Zájemci o zapojení do soutěže si mohou vybrat z více než 20 tematických podkategorií. Soutěž si klade za cíl oslovit širší spektrum dětí a mladých lidí s tématy ochrany přírody a vztahu člověka k ní. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne u příležitosti Dne dětí v Mahenově knihovně v Brně 6. června.
"Věřím, že všechny děti mají naději se v soutěži umístit. A pro ty, které na stupně vítězů nedosáhnou, připravujeme malou pozornost a poděkování. Také všem účastníkům zašleme nabídku aktivit k poznávání a ochraně přírody." říká organizátorka soutěže Ingrid Čejková.
Více informací najdete na stránkách brdo.brontosaurus.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů