Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Australská vláda odložila nejméně na tři roky ekologické reformy týkající se redukce skleníkových plynů a obchodování s emisními povolenkami. Oznámil to včera australský premiér Kevin Rudd. Vytvoření přehledného systému pro obchod s povolenkami patřilo k hlavním prioritám Ruddovy vlády. Návrh příslušného zákona ale již dvakrát zamítl Senát, v němž vládní straně schází k potřebné většině sedm křesel. Boj o ekologickou reformu se v Austrálii vystupňoval před klimatickým summitem v Kodani, kdy se zdálo, že se vládě podaří ji prosadit. Podle Ruddova prohlášení bude projednávání reformy odloženo až na dobu po vypršení Kjótského protokolu na konci roku 2012.

Čeští výzkumníci dostanou možnost zapojit se do vývoje amerických vojenských robotů nebo systémů chránících počítače NASA. Vláda včera schválila česko-americkou smlouvu o spolupráci v obranném výzkumu. Díky ní se česká vědecká pracoviště budou moct ucházet o granty americké vlády a to za stejných podmínek jako jejich protějšky v USA.
Výzkum by pak měl probíhat především v Česku, přičemž jeho náklady by hradila americká vláda. Nemusí ale jít pouze o vojenské projekty - s obranným průmyslem totiž souvisí i projekty pro vesmírný výzkum, nebo třeba i ochranu životního prostředí.

Přírodovědci z organizace WWF ve čtvrtek ohlásili objev mnoha doposud neznámých druhů v deštném pralese na Borneu, v divokém území o rozloze bezmála tří Českých republik, kde se sbíhají hranice Bruneje, Malajsie a Indonésie.
K novým druhům patří dosud největší známá strašilka, žába, která dýchá výhradně svou kůží, a nikoli plícemi. Území známé jako Srdce Bornea je unikátní svou biologickou rozmanitostí, ale divočina i zde ustupuje ekonomickému rozvoji.

Dne 15. dubna 2010 se v prostorách Městského úřadu Uh. Hradiště uskutečnilo diskusní setkání Národní sítě Zdravých měst ČR k tématu ekologizace úřadu. Cílem setkání bylo předat praktické zkušenosti Uh. Hradiště v oblasti ekologizace provozu úřadu a inspirovat další zájemce o tento systémový krok uvnitř úřadu. Město je držitelem ceny za inovaci ve veřejné správě, kterou získalo od Ministerstva vnitra právě za opatření směrem k ekologizaci úřadu. Akce byla určena především zástupcům měst, obcí a regionů (politickým představitelům a pracovníkům úřadů), ale i dalším zájemcům o prezentovaná témata.
Další na zdravamesta.cz

V pátek 7. 5. proběhne od 20.00 do 23.00 hodin v Dubici u České Lípy Žabí noc, během níž dojde k odchytu živých obojživelníků v mokřadech a následně se uskuteční beseda na související témata. Součástí akce bude i poznávání žab podle hlasu.

Ekologické palivo velmi podobné mléku využívají autobusy v teplické hromadné dopravě. Tak zvaná emulzní nafta je v tak velkém měřítku využívána poprvé na severu Čech. Zkušenosti s tímto palivem mají částečně v Praze a v severomoravské Ostravě. V Teplicích s ním ale dosahují nejlepších výsledků. Kromě ekologického hlediska má využívání tohoto paliva další nezanedbatelný efekt, pro zloděje je nepoužitelným a neprodejným artiklem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů