Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vystavět novou bioplynovou stanici chtějí ve svém areálu zemědělci v obci Račiněves na Litoměřicku, záměr a jeho vliv na životní prostředí už posuzují úředníci ústeckého kraje. Plánovaná bioplynová stanice by měla mít elektrický výkon 750 kW a tepelný výkon 696 kW. Zemědělci budou moci takto zpracovávat až 13 500 tun vstupních surovin za rok

Aktivisté z nevládní organizace Greenpeace včera vylili látku připomínající ropu na maketu Žitného ostrova před státem kontrolovanou společností Transpetrol v Bratislavě. Protestovali tak proti zvažované výstavbě ropovodu mezi rakouským Schwechatem a Bratislavou přes Žitný ostrov, jehož podzemí slouží jako zásobárna pitné vody. Slovensko je v současnosti závislé na dovozu ropy z Ruska. Nový ropovod by měl zajistit přísun této suroviny z jiných zdrojů. Na Slovensku je potřeba postavit zhruba deset kilometrů potrubí, v Rakousku asi 50 kilometrů. Místopředseda představenstva firmy Sergej Zápotocký uvedl, že o definitivní trase ropovodu se ještě nerozhodlo.

>>Velrybí trus je asi desetimilionkrát bohatší na železo než mořská voda.<<
Steven Nicol, vědec z australské antarktické agentury AAD, o tom, jak velrybí trus pomáhá proti globálnímu oteplování.
Server iHNed, 23. 4. 2010
Pádný argument pro oceláře Tomáše Chrenka, aby si v Třinci zřídil oceanárium s kytovci.

Vodní elektrárna Střekov v Ústí nad Labem vyrobila za první čtvrtletí letošního roku 27 113 950 kWh ekologické elektřiny, což je o 33 procent více než za stejné období v loňském roce.

Severočeská vodárenská společnost měla za loňský rok zisk po zdanění téměř 325 milionů korun. Má být opět reinvestován do rozvoje a obnovy vodohospodářského majetku.
"Je to způsobeno na jedné straně výnosy společnosti z tržeb za nájemné (vodohospodářského majetku pronajatého Severočeským vodovodům a kanalizacím), na straně druhé racionalizací nákupu služeb a dalších nákladů. To, že se společnosti daří trvale dosahovat kladného hospodářského výsledku, se od roku 2005 promítá do realizace velkého objemu strategických, zejména legislativou vyvolaných investic," uvedla mluvčí společnosti Dagmar Haltmarová.

Obnova čistírny odpadních vod a rekonstrukce kanalizace ve Strakonicích, si vyžádá přes 370 milionů korun. Radnice na investiční akci, která nyní začíná, získala zhruba 200 milionovou dotaci z Operačního fondu životního prostředí. Starosta Pavel Vondrys dnes uvedl, že se jedná o největší investici na území města za posledních deset let. Kromě jiného to znamená, že zde přibude ještě nové technologické zařízení, které umožní, aby voda vypouštěná z čistírny, byla ještě kvalitnější. Celá investiční akce je rozdělena do tří etap. První je vybudování nové technologické linky, druhá rekonstrukce současné linky a jako poslední bude demolice nepotřebných objektů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů