Pátek, 19. dubna 2024

Kluby šetrné k přírodě jsou v USA velmi oblíbené

Kluby šetrné k přírodě jsou v USA velmi oblíbené

Chovat se ekologicky je prospěšné a moderní, ale kluby a fitness centra po celém světě zjišťují, že ohleduplnost k životnímu prostředí se jim může vyplatit také po finanční stránce. Kluby orientované na ekologický způsob života jsou stále oblíbenější a i přes pokles v ekonomice a rostoucí nezaměstnanost zaznamenávají jejich provozovatelé vyšší příjmy. Napsala to agentura Reuters.

Průzkum Mezinárodní asociace zdravotních a sportovních klubů (IHRSA) ukázal, že celkové zisky za rok 2009 vzrostly v tomto odvětví o dvě procenta, tedy na 19,5 miliardy dolarů (asi 378,5 miliardy korun).

"Kluby propagující šetrné chování k přírodě na celém světě pokračují v zavádění 'zelenějších' praktik. ... Lidé se stále více zajímají, jak mohou snížit negativní ovlivňování životního prostředí. A očekávají, že kluby či podniky, které navštěvují, budou dělat to samé," konstatovala Kara Sheminová z IHRSA.

K obvyklým úpravám sportovních center patří podle ní například podlahy z použitých pneumatik, solární panely na střechách či používání ekologicky odbouratelných čisticích prostředků.

Klubová manažerka Rachel Sernitskyová uvedla, že společnost, pro kterou pracuje, usiluje o to, aby všechny její kluby získaly mezinárodně uznávaný certifikát LEED, jenž je uznáním ohleduplnosti k životnímu prostředí.

O současném trendu může vyprávět i podnikatel Robert Kravitz. Před několika lety otevřel zábavní centrum, které zahrnovalo i obchody. Od té doby zažil dvakrát bankrot. Loni v prosinci však v budově zahájil provoz klubu Go Green Fitness, protože chtěl do budovy přivést nové zákazníky.

Zvláštností jeho klubu je, že získává elektrickou energii během spinningových kurzů. "Jsme v tomhle směru první. Nakoupili jsme sem 25 spinningových kol. Každé z nich má generátor vytvářející watty, které přes konvertor napájejí místní elektrickou síť. ... Náklady by se mohly vrátit již v červnu," řekl Kravitz.

V jeho klubu myslí na to, aby byli šetrní k přírodě i v nejmenších detailech. Návštěvník tu nalezne řadu ekologických vychytávek - od speciálních oken zadržujících maximální množství tepla až k čistidlům na sojové bázi. "Je to dobré pro obchod. Lidé jsou rádi součástí něčeho nového," konstatoval Kravitz. Dokonce se mu nyní podařilo získat nové nájemce prostor, které po posledním bankrotu zely prázdnotou.

"Na konci každého spinningového kurzu oznámíme, kolik wattů se podařilo vyrobit. V sobotu jsme dosáhli našeho rekordu - 1122 wattů. Ohlásili jsme to a všichni tleskali," pochlubil se Kravitz.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů