Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Aktuální pylové zpravodajství
Stále ještě kvete bříza, připravte se ale na buk, vrbu a platan. Množství pylových alergenů v ovzduší značně závisí na aktuálním počasí. V teplých a slunečných dnech se jejich koncentrace výrazně zvyšuje, naopak srážky ovzduší pročistí - což přinese alergikům jistou úlevu.
Stále ještě kvete bříza, jejíž sezonu prodlužuje zkříženě reagující dub.
Dále se objevuje pyl buku, vrby a platanu. Postupně se také začnou objevovat pylová zrna jírovce a ořešáku. Koncentrace vzdušných plísní se zvyšuje po srážkách a převažuje cladosporium.

Procter & Gamble spouští ve Velké Británii kampaň na nový produkt z řady dětských plenek Pampers. Nové Pampers Dry Max mají být tenčí a vyrobené s ohledem na životní prostředí. Tyto benefity chce společnost akcentovat také v kampani. Podporu nového produktu odstartuje velká dárková akce pro matky, kterou postupně doplní nové televizní spoty, tištěná a venkovní reklama. Firma využije také propagaci na webové stránce mumsnet.com a direct mail. Kreativní koncept kampaně vytvářela agentura Saatchi & Saatchi.

Od června začně společnost AVE v Kolíně svážet i bioodpad. Součástí projektu je kromě pořízení kontejnerů na bioodpad i nákup nového svozového auta. Speciální vůz, který má také technologii na vymývání popelnic, stojí kolem 5,3 milionu korun. Mezi bioodpad patří mimo jiné tráva, plevel, seno a sláma, dřevní hmota, hobliny, padané ovoce, zbytky zeleniny, listí a větve. Nepatří mezi něj třeba hnijící ovoce a zelenina, pleny, odřezky masa a kosti, oleje, zbytky potravin, uhelný popel či podestýlky od drobných domácích zvířat.

Jedinou stranou, která aspoň v náznacích mluví o tom, že by mohly některé odvody firmám klesat, jsou zelení, kteří uvažují o mírném snížení sociálního pojištění. Výpadek ve státním rozpočtu by vynahradily vyššími ekologickými daněmi. I zelení - stejně jako zbytek bývalé pravostředové vládní koalice - ale mají jeden hlavní cíl: zabránit ČSSD a KSČM, aby daně firmám zvýšily.

Obří kontejner, který byl nadějí na zastavení úniku ropy z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu, selhal. Společnost BP tak zvažuje další řešení: jedním z nich je menší kontejner. Oblast by ale mohly spasit od mazlavé látky paradoxně možná i odpadky. Odborníci zkoumají, zda by jimi mohli ucpat místa, z nichž ropa uniká.

Ve Strakonicích začala rekonstrukce Velkého náměstí a přilehlých ulic, která by měla trvat 2 roky. A právě pod povrchem jednoho z převedených pozemků budou umístěny podzemní kontejnery na shromažďování odpadu, které zkvalitní životní prostředí města a celkově přispějí k lepšímu vzhledu centra města.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů