Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Rakouská společnost Biogest Energieund Wassertechnik GmbH oznámila svou první zakázku na výstavbu bioplynové stanice o výkonu 1 MW v Česku. Posiluje tak svoji vedoucí pozici ve střední a východní Evropě. Celkově půjde u nás již o 16. bioplynovou stanici. Z močůvky, tuhého hnoje a energetických rostlin bude do sítě proudit elektřina pro zhruba 2000 domácností. Stanice na výrobu tohoto alternativního zdroje energie vznikne za pomoci osvědčené technologie Biogest-PowerRing. Biogest zároveň získal další dvě zakázky na realizaci stanic s výkonem 800 kW a 600 kW.

Policie posílila včera ostrahu před pražským sídlem vlády dvěma policejními vozy, které zaparkovala na chodníku před Strakovou akademií. Auta tak blokovala prostor, který minulý týden využili aktivisté Greenpeace s dodávkou k tomu, aby se pomocí výsuvné plošiny dostali na střechu úřadu. Minulý týden policejní prezident Oldřich Martinů navrhl chodník uzavřít. Dopravní omezení ale začnou platit nejdříve za několik týdnů.

Petici za čistší ovzduší na Ostravsku již podepsalo kolem 15 tisíc lidí. Petice byla zveřejněna 26. dubna a požaduje, aby zodpovědné instituce v rámci svých kompetencí co nejdříve učinily všechny kroky, které zajistí plnění imisních limitů na celém území Ostravy nejpozději do tří let. Petiční výbor by dále rád zorganizoval schůzku s hejtmanem moravskoslezského kraje Jaroslavem Palasem, aby probrali další postup.

SK: Nové limity pre zhodnotenie elektroodpadu a pre opätovné použitie a recykláciu komponentov, materiálov a látok podľa kategórií elektrozariadení schválila dnes na návrh envirorezortu vláda. Zmenu nariadenia, ktorý limity upravuje, si vyžiadala novelizácia zákona o odpadoch, ktorá na požiadavku Európskej komisie zaviedla nové ciele zberu elektroodpadu.

Společnost PSJ připravuje pro Jihlavu netradiční projekt bydlení s ekologickým charakterem. V místní části Hosov začne ještě v letošním roce vznikat Zelená ulice. podle společnosti má být vhodné pro ty, kdo se zajímají zajímají o udržitelný rozvoj, snižování životních nákladů a o minimalizaci spotřeby neobnovitelných přírodních zdrojů.

Dne 11. 5. 2010 bylo ve slovenském Národním parku Velká Fatra vypuštěno 10 koček divokých, odchovaných v českých zoologických zahradách. Tři mláďata, jeden samec a dvě samice se narodila v zooparku. Do reintrodukčního programu se zapojila kromě Podkrušnohorského zooparku také Zoo Jihlava, Zoo Bratislava a Zoo Ostrava. Až na dva starší jedince se jednalo o mláďata narozená v roce 2009.
Dvěma straším kočkám divokým odchovaným v ostravské zoo byly před vypuštěním připevněny obojky, které budou monitorovat jejich pohyb. Cílem je zjistit zda se i starší jedinci, zvyklí na lidskou péči, přizpůsobí životu ve volné přírodě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů