Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Citáty týdne:
>>Koncem května rozhodne se, jak tu budou lidé žít, jestli umřou hlady v lese, nebo jídlo budou mít.<<
Zdeněk Škromach,
místopředseda ČSSD, když na svých internetových stránkách pomocí textu písně Marty Gerlíkové agituje za své zvolení ve Zlínském kraji.
LN, 13. 5. 2010
Jedno už teď mohou voliči tušit: ČSSD si brousí zuby na pozici šéfa Lesů ČR, aby po volbách mohla zajistit hladovějícím dostatečný přísun sena do krmelců.

>>Především boj s CO2 je krajně sporný.<<
Václav Klaus,
český prezident, ve vysvětlení, proč vetoval novelu zákona o ochraně ovzduší, která měla navýšit podíl biosložky v benzinu.
HN, 13. 5. 2010
V Česku by bylo jistě systémovější čistit ovzduší třeba podporou O2 nebo vyštípáním Dusíka.

Evropská komise vydala 18. května 2010 seznam doporučení, která by měla přispět ke zlepšení systému zpracovávání bioodpadu v EU. Bioodpad, kterého se za jeden rok vyprodukuje téměř 90 milionů tun, by při správném zpracování mohl přispět k výrobě ekologických zdrojů energie využitelných, jak v oblasti energetiky, tak v dopravě. Z bioodpadu se může vyrábět methan, který je mnohem účinnější než zemní plyn a jehož použití by mohlo přispět ke snížení emisí oxidu uhličitého. Co se týče dopravy, mohl by se bioplyn vyrobený z odpadu významnou měrou podílet na splnění cílů strategie EU 2020, která klade důraz na využití obnovitelných zdrojů energie v dopravě. Mohlo by se také ušetřit i značné množství financí. Pravidla zpracování odpadu si spravují členské státy samy. Komise se bude snažit s pomocí pobídek přispět k lepšímu využití odpadu.

Ostrava během několika dnů podá kvůli znečištěnému ovzduší žalobu na stát. Chce žalovat vládu a ministerstva životního prostředí a dopravy. Podle magistrátu stát není schopen zabránit znečišťování ovzduší a efektivně pomoci regionu s řešením problému. Žalobu schválila městská rada, uvedl primátor Petr Kajnar (ČSSD). "Máme za sebou téměř čtyři roky jednání, čekání a slibů. Teď už nám došla trpělivost. Nemůžeme spoléhat na odpovědnost vlády a ministerstva životního prostředí, musíme se bránit sami," uvedl Kajnar. Mluvčí vlády Roman Prorok odmítl krok komentovat. "Zřejmě to má souvislost s blížícími se volbami," řekla ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Jarmila Krebsová.

Americké úřady zakázaly kvůli ropné skvrně rybolov v pětině Mexického zálivu. Oblast, kde se nesmí lovit, se tak téměř zdvojnásobila, uvedl včera deník The New York Times. Skvrna se dál rozšiřuje, přestože se společnosti BP daří pomocí ocelové trubky odsávat z vrtu asi 40 procent unikající suroviny. Podle úřadů se už projevuje dopad ropy na mořské živočichy. Od začátku května uhynulo v Mexickém zálivu na 150 mořských želv. Moře vyplavilo i těla dvanácti uhynulých delfínů. Pobřežní stráž rozmístila zábrany podél ekologicky nejcitlivějších částí pobřeží. Přesto se ale na některých plážích Louisiany, Alabamy a Mississippi objevily chuchvalce ropy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů