Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Škoda Auto uvedla na trh ucelenou řadu jízdních kol s originálním designem Škoda. Kolekce jízdních kol je pevnou součástí sortimentu automobilky a firma s ní odkazuje na zakladatele automobilky Laurina a Klementa, kteří kdysi právě s výrobou jízdních kol začínali. Kolekce jízdních kol pro rok 2010 zahrnuje designy jednotlivých automobilových modelů - horské kolo Yeti (odkaz na terénní vlastnosti vozu), víceúčelové kolo Roomster (opět odkaz na víceúčelovost vozu), kolo Fabia Sportline, kolo Škoda Motorsport, kolo Superb (v souladu s filozofií značky určené převážně pro rekreační jízdu) a další kola odkazují buď na ekologické aktivity automobilky nebo její angažmá v cyklistice.

Biomasa pro Plzeň. Dosud největší energetický blok na spalování biomasy v ceně 900 milionů korun dodala Plzeňské teplárenské společnost ČKD Praha DIZ. Blok vyrábí elektřinu o výkonu 11,5 MW a teplo o výkonu 36 MW.

Solární park AWS. Plzeňská firma American Way Solar otevřela ve Strašicích údajně největší solární park na světě určený pro veřejnost. V areálu jsou instalovány nejrůznější druhy fotovoltaických panelů a jejich instalací. Investice zatím dosáhly 300 milionů korun, celkem podnik investuje půl miliardy korun.

Polské teplo v Liberci? Elektrárna Turów má zájem vytápět region okolo Liberce odpadním teplem. Podmínkou je vybudování teplovodního vedení z Polska za zhruba miliardu korun a investice do rozvodů. Ze současných 650 až 700 korun za gigajoule by díky tomu mohla cena klesnout pod 400 korun.

Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA, řekl k volebnímu výsledku Strany zelených:
"Ve sněmovně nebude Strana zelených, ale někteří nesporně ekologičtí poslanci ano. Voliči napravo i nalevo nadále chtějí čistý vzduch, zateplené domy nebo zdravější krajinu. Šéfové velkých stran dobře vědí, že teď se o nich začne mluvit jako o věcných, nikoli stranických tématech, a tudíž jejich práce bude pod dvakrát silnějším drobnohledem."
"Zelení udělali ve sněmovně i ve vládě spoustu dobré práce. Češi také díky nim žijí ve zdravějším prostředí a máme efektivnější ekonomiku než před čtyřmi lety."

Po předchozí domluvě s koordinátorem evropského chovu jelenů bucharských byl ve středu 26.5. 2010 do zooparku dovezen v rámci reintrodukčního programu EEP mladý samec jelena bucharského.
Samec se narodil v holandské zoo GaiaPark v červnu 2009 a v zooparku doplní chovnou skupinu jelenů ve které žijí v současné době čtyři samice.
Jelen bucharský je ohrožený druh, chová ho pouze 15 institucí a zoologických zahrad na světě. Ve volné přírodě Turkestánu a severního Afgánistánu žije méně než 500 jedinců v několika izolovaných oblastech.
Podkrušnohorský zoopark chová jeleny bucharské od roku 2003, kdy získal chovnou skupinu z německé zoo Kolín nad Rýnem.
jelen

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů