Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Úřad vlády zakázal vystavit na zahradě Lichtenštejnského paláce v rámci výstavy prací studentů VŠ uměleckoprůmyslové bustu prezidenta Václava Klause z ledu, která se na slunci pomalu roztéká. Studentka Markéta Jáchimová ji včera na vernisáž přesto přinesla a vystavila na fontáně. Busta je její reakcí na Klausovy názory na globální oteplování. "Jak to panu premiérovi vysvětlím, že mu tady teče pan Klaus," řekla bezradně pracovnice úřadu vlády.

Stejně jako lidé, tak i zvířata se dožívají nadprůměrného věku. Zoopark chová několik těchto "zvířecích důchodců". Patří mezi ně samice Jeřába bělošíjího, kterému je 31 let. Narodil se v zoologické zahradě v San Diegu a přes Zoo Rotterdam doputoval až do Podkrušnohorského zooparku Chomutov. Olga je nejstarší samicí pony Shetlandského, která letos slaví své 27. narozeniny. Poníci se dožívají v průměru 25 let. Průměrného věku 25 let se dožívají také samci tuleňů kuželozubých. Tulení samec Kašek oslaví stejně jako Olga v letošním roce 27. narozeniny. Rovněž sněžný levhart Ben se dožívá úctyhodného věku. Letos mu bude již 19 let, přičemž se tyto šelmy dožívají běžně okolo 13 let.
Ve volné přírodě je délka života ovlivněna řadou ohrožujících faktorů, které v zajetí neexistují. Například dostatečný příjem vyvážené stravy, veterinární péče a absence stresu mají na dlouhověkosti zvířat podstatný podíl.

Sadařům začíná každoroční "plašící" období. Jejich práce v této době spočívá hlavně v tom, že každý den od pěti od rána do devíti do večera obcházejí třešňové sady a plaší špačky. Špačci jsou totiž schopní zničit až devadesát procent úrody. Pokud jsou plašeni, podaří se jim napáchat škoda jen 10 - 15 procent. K plašení sadaři používají plynová děla, hlučné nástroje, plechové nádoby, rachot kovových poklic, výstřely a podobně.

Minulý týden začala v německém Bonnu dvoutýdenní konference týkající se využití financí z fondu založeného během jednání o změnách klimatu v Kodani na podporu rozvíjejících se zemí. Zástupci EU představili na konferenci zprávu, která ukázala že EU se podaří splnit závazek poskytnout rozvíjejícím se zemím do roku 2012 částku přesahující 7,5 miliard euro, která bude tvořit téměř třetinu celkové slíbené pomoci. Do fondu má být do roku 2012 uloženo 30 miliard dolarů. Zástupci rozvíjejících se zemí však vyjádřili obavy, zda peníze vyhrazené pro ochranu klimatu nepůjdou z peněz na rozvojovou pomoc, což členové některých členských vlád přítomní na konferenci popřeli s tvrzením, že se bude jednat o nové peníze.

Na zateplení dvou budov ve svém areálu použije Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Výrazně tím ušetří provozní náklady.
"Zateplovat budeme budovu kateder pedagogické fakulty a objekt fakulty výrobních technologií a managementu. Z operačního programu jsme na tento projekt získali 14,2 milionu korun. S ministerstvem školství se zároveň podařilo vyjednat úhradu spoluúčasti na akci," uvedla mluvčí univerzity Jana Šiková.
Zateplení by se mělo projevit úsporou až 200 000 korun na vytápění u jedné budovy ročně, přispěje i ke snížení emisí oxidů uhlíku do ovzduší o desítky tun za rok.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů