Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Přečtěte si o jeskyních severních Čech
Nedávno vydaná publikace Jeskyně Ústeckého kraje popisuje nekrasové podzemní objekty ve třetihorních vulkanitech. Jejími autory jsou dva odborníci z Fakulty životního prostředí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem - Michal Holec a Richard Pokorný. Kniha je k nahlédnutí v prodejně České geologické služby na Klárově 3, Praha 1. Zakoupit ji lze přímo u autorů objednáním na email.adrese richard.pokorny@ujep.cz za 249 Kč.

Ministerstvo životního prostředí vypíše v nejbližších dnech znovu tendr na nákup reklamního prostoru v médiích a televizní spoty na propagaci Fondu soudržnosti v sektoru životního prostředí. Původní zadání ministerstvo zrušilo. Tendr je rozdělen na několik zakázek, z nichž velká část v celkové hodnotě cca 3 mil. korun už byla uzavřena. V tendru již uspěla např. agentura Kuklík.

Stoleté výročí
Americký miliardář a filantrop Laurance Rockefeller, který se narodil 26. května 1910, patřil ke třetí generaci jedné z nejznámějších podnikatelských rodin. Spolu se svými čtyřmi bratry založil Rockefellerovu nadaci, jíž byl dlouhá léta předsedou. Kromě podpory nadějných firem se angažoval i na poli ochrany přírody či výzkumu rakoviny.

Společnost Marks & Spencer oznámila, že zredukuje obaly potravin o 20 procent. Tento krok je součástí ambicí společnosti stát se do roku 2015 nejekologičtějším retailerem, snaha je součástí tzv. Plánu A, s nímž firma Marks & Spencer přišla v roce 2007, zahrnuje etické a ekologické snahy společnosti.

Nevšední geologie všedního dne je název výstavy, která začíná ve středu 16. června v berounském Muzeu Českého krasu. Výstava je koncipována jako přehlídka kuriozit ze světa geologie. K vidění budou například poštovní známky, těžítka, obrázky, emblémy, městské znaky, nálepky, tetování, razidla, formy na perník, turistické suvenýry ve tvaru trilobitů, modely, hračky, talíře, loga, ex libris a celá řada dalších zajímavostí. Vernisáž výstavy se uskuteční ve středu v 17.00 v prvním patře Jenštejnského domu. Výstava potrvá do 21. 11.

Jihovýchodní Francii zaskočil silný přívalový déšť. Bahnitá voda zaplavila velmi rychle několik vesnic v departmentu Var a lidé tu museli prchat na střechy domů. Bleskové záplavy si vzaly deset životů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů