Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Obyvatele Moravy potrápí v pátek silné bouřky a s nimi přívalové deště, které mohou rozvodnit toky a zatopit sklepy. Nebezpečí pro Moravskoslezský kraj potrvá od pátečního poledne do 23 hodin. Bouřky budou doprovázet srážky v úhrnu 30 milimetrů a nárazy větru o síle až 90 kilometrů za hodinu. Následkem toho může dojít k rozvodnění menších toků, jež by si mohlo vyžádat vyhlášení prvního stupně povodňového nebezpečí. Pod vodou by se mohly octnout také sklepy a níže položená obydlí.

Milovníky turistiky čeká v neděli 20. června další přírodovědný autobusový výlet. Sraz je v 7 hodin u - ZŠ Čelakovského ve Strakonicích.Předběžný plán: Skočice včetně otevřeného kostela, Poněšická obora (jinak nepřístupná), přírodní zahrada u rodiny Kovářových v Rudolfově (s výkladem), vsi s blatskou architekturou, Netolice (muzeum aj. a možnost oběda), Libějovice a další místa při cestě zpět. Zájezd vede pan Jan Vít. Sraz v 7.00 před ZŠ F.L.Čelakovského. Cena 150 Kč. Bližší informace a přihlášky na hrdlickova@knih-st.cz, 383 323 021 nebo 607 672 974.

V pátek 11. června se v Bruselu konalo zasedání ministrů životního prostředí všech členských států EU, na kterém se projednávala možnost zvýšení závazku snížit emise oxidu uhličitého o 30 procent do roku 2020 oproti původně plánovaným 20 procentům. Francouzský ministr Jean Louis Borloo tuto myšlenku jednoznačně podpořit a slíbil, že francouzská vláda v blízké době předloží studii, jak tohoto cíle dosáhnout. Stejného názoru je i Velká Británie. Proti je naopak italská ministryně Stefania Prestigiacomová, podle které by tento plán výrazně ohrozil konkurenceschopnost EU oproti jiným státům, což je v současné době nepřípustné.

Na Univerzitě Hradec Králové začne od 1. září letošního roku fungovat Přírodovědecká fakulta.
Přírodovědecká fakulta UHK sdruží současné katedry biologie, chemie, fyziky, informatiky a matematiky a nabídne bakalářské, magisterské i doktorské studium několika oborů, například Systematické biologie a ekologie. Samostatná fakulta umožní také rozvoj aplikovaných oborů provázaných se soukromým sektorem.

Městská policie Olomouc začne vedle pěších a automobilových hlídek využívat také elektroskútry. Policisté si zatím pronajmou dva skútry na polovinu roku. Pronájem obou skútrů by neměl přesáhnout 30 tisíc korun. V ceně je průběžný servis a uložení strojů v zimních měsících v parkovacích prostorách pronajimatele. Tiché ekologické skútry by měly sloužit především v parcích, v centru města a dále na Svatém Kopečku a jeho okolí.

Rakouská společnost Biogest Energieund Wassertechnik GmbH oznámila svou první zakázku na výstavbu bioplynové stanice o výkonu 1 MW v Česku. Posiluje tak svoji vedoucí pozici ve střední a východní Evropě. Celkově půjde u nás již o 16. bioplynovou stanici. Z močůvky, tuhého hnoje a energetických rostlin bude do sítě proudit elektřina pro zhruba 2000 domácností. Stanice na výrobu tohoto alternativního zdroje energie vznikne za pomoci osvědčené technologie Biogest-PowerRing. Biogest zároveň získal další dvě zakázky na realizaci stanic s výkonem 800 kW a 600 kW.

Budova mezinárodního ústředí hotelové společnosti Marriott (Bethesda, Maryland) získala zlatou medaili, kterou každoročně uděluje U.S. Green Building Council "zeleným budovám". Po tříletém úsilí, kdy se budova snažila stát tou nejšetrnější k životnímu prostředí, teď může 30 let starý komplex používat známku LEED (vedení v oblasti energetiky a životního prostředí). Status společnosti ušetří až 1,3 milionu amerických dolarů na očekávaných daňových úlevách v období tří let. Tento úspěch posunul společnost Marriott blíže ke splnění jejího cíle - rozšíření portfolia zelených budov o přibližně 300 v následujících pěti letech. V současné době již společnost vlastní 40 LEED certifikovaných hotelů.

Po zpoplatnění malých plastových tašek (1 Kč) v hypermarketech Albert klesla jejich spotře-ba o polovinu. Zákazníci začali více myslet na životní prostředí a zvýšilo se opakované využí-vání vlastní tašky. "Spotřeba těchto malých recyklovatelných tašek klesla o polovinu, což představuje několik desítek milionů kusů. Při jejich výrobě se nám tak podařilo snížit zátěž na životní prostředí. Zároveň se jejich prodejem podařilo získat částku přesahující pět milionů korun pro charitativní účely," říká Libor Kytýr, ředitel komunikace prodejen Albert.

Procter & Gamble spouští ve Velké Británii kampaň na nový produkt z řady dětských plenek Pampers. Nové Pampers Dry Max mají být tenčí a vyrobené s ohledem na životní prostředí. Tyto benefity chce společnost akcentovat také v kampani.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů