Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Společnost Marks & Spencer vyhlásila plán stát se do roku 2015 nejekologičtějším maloobchodníkem na světě. Zároveň stanovila 80 nových závazků v rámci Plánu A, svého ekologického a etického programu. Plán A, vyhlášený v lednu 2007, původně obsahoval 100 závazků, z nichž se již 46 podařilo naplnit. Jedním z nově stanovených bodů je zajistit, aby všechny výrobky retailera měly nejméně jednu ekologickou nebo etickou vlastnost stanovenou Plánem A. Dalším bodem je pomoci dvěma tis. dodavatelů zavést výrobní postupy odpovídající Plánu A. Nechybí ani podpora a motivace zákazníků a zaměstnanců M&S k "zelenějšímu" životnímu stylu.

Do poloviny 21. století vzroste počet pasažérů v letecké dopravě oproti současnosti trojnásobně a stoupat bude poptávka i po ostatních druzích přepravy. Bude proto nutné hledat cesty k zefektivnění dopravních infrastruktur, a to i z ekologických důvodů. Konstatuje to odborná studie zveřejněná při příležitosti Mezinárodního dopravního fóra (ITF) v Lipsku, které se konalo v minulých dnech za účasti šéfů resortu dopravy 52 členských zemí, včetně českého ministra Gustava Slamečky.
Větší účinnost bude podle ní nezbytná také z ekologických důvodů. Například motory budou muset v budoucnu využívat pohonné látky dvakrát efektivněji než nyní. Do roku 2050 by také měla všechna auta v průměru vypouštět pouze 90 gramů oxidu uhličitého (CO2) na kilometr. Za jádro strategie, jak snižovat jeho emise z dopravy, považují autoři optimalizaci spotřeby paliva. Současně se ale podle nich musí změnit i energetický mix, aby se zabránilo novému nárůstu emisí CO2 v druhé polovině 21. století.

Nejen ekologie, ale i bezpečnost a ochrana zdraví při práci. Českých podniků se prý podle nejnovější studie příliš netýká - politiku BOZP nebo akční plán ani nemá zdokumentovanou čtvrtina z nich; ve Spojeném království má politiku BOZP 98 % firem, ve Španělsku s 97%, v Irsku 96 %.

Podle údajů Eurostatu ceny elektřiny pro domácnosti v České republice v druhé polovině loňského roku meziročně vzrostly o 12 % - skoro nejvíc z celé Evropské unie. A bude hůř - tentokrát kvůli dotacím "ekologické" elektřiny.

Společnost BP v noci na včerejšek obnovila odčerpávání ropy z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu do tankeru na hladině, které musela ve středu dočasně vypnout po nárazu podmořského robota do odčerpávacího systému. Rybářům, kteří řadu týdnů neměli přístup ke svým bohatým lovištím v zálivu, byl tento týden umožněn návrat do některých vod. Problémy s ropnou skvrnou podle nového průzkumu veřejného mínění snížily důvěru veřejnosti v prezidenta Baracka Obamu. Ropa unikala velkou část středy znovu takřka nekontrolovaně do moře po kolizi podmořského robota s trubkou dlouhou 1,5 kilometru.

Ropná katastrofa v Mexickém zálivu nenechává v klidu ani svět prominentů. V pondělí odvysílala CNN dvouhodinovou benefiční talkshow, jejímž cílem bylo získat prostředky na odstranění následků havárie. Vystoupili v ní mimo jiné herec Robert Redford (1) nebo zpěvák Sting (2). Další umělci vyzývají k bojkotu firmy BP, která má únik ropy na svědomí. Pohonné hmoty britského těžařského koncernu nebudou na svém koncertním turné používat například skupina Korn v čele s frontmanem Jonathanem Davisem (3) nebo zpěvačka Lady Gaga (4).

Jiří Paroubek včera přerušil mlčení a na svém blogu nabídl vysvětlení, proč jeho ČSSD propadla ve volbách. Drobný výčet příčin: hysterická média strašící řeckým bankrotem, nestoudný populista Radek John, neschopní a líní spolustraníci, pomstychtivý Miloš Zeman, farmakofirmy, uhlobaron Bakala, finanční skupiny těšící se na ekologickou megazakázku, penzijní spoření či církevní restituce. Po nějaké chybě oranžového lídra marno pátrat. Jiří Paroubek svůj materiál vydává za ANALÝZU a sáhl k názvu "Vítězství bez fanfár". Správně má být: "Kdo mi prohrál volby", žánr: SEBEDIAGNÓZA.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů