Pátek, 29. března 2024

Krátce z EU

Krátce z EU

Evropská komise si nechala vypracovat zprávu, která se zaměřila na to, jak je na tom EU v přístupu k nejdůležitějším minerálům a kovům potřebným pro průmyslovou výrobu. Zpráva ukazuje, že z celkem 41 surovin je pro EU kritických 14, přičemž jejich dostupnost klesá a poptávka roste. Podle předpovědi vzroste jejich spotřeba trojnásobně do roku 2030. Jedná se například o kobalt, indium nebo magnesium a další látky, které se běžně využívají v high tech výrobcích. Zpráva doporučuje, aby EU zajistila lepší přístup ke zdrojům těchto surovin a podpořila recyklaci materiálů. Dalším způsobem, jak snížit používání nedostatkových surovin, je podporovat výzkum zaměřující se na vývoj substitutů.

V pátek 11. června se v Bruselu konalo zasedání ministrů životního prostředí všech členských států EU, na kterém se projednávala možnost zvýšení závazku snížit emise oxidu uhličitého o 30 procent do roku 2020 oproti původně plánovaným 20 procentům. Francouzský ministr Jean Louis Borloo tuto myšlenku jednoznačně podpořit a slíbil, že francouzská vláda v blízké době předloží studii, jak tohoto cíle dosáhnout. Stejného názoru je i Velká Británie. Proti je naopak italská ministryně Stefania Prestigiacomová, podle které by tento plán výrazně ohrozil konkurenceschopnost EU oproti jiným státům, což je v současné době nepřípustné.

Evropská komise se rozhodla založit certifikační schémata týkající se všech druhů biopaliv, čímž podpoří průmyslové společnosti působící v tomto sektoru. Kritéria na biopaliva jsou taková, že jejich spalování musí produkovat výrazně méně emisí oxidu uhličitého a k jejich výrobě nesmí být použity suroviny pocházející z lesů, mokřin a chráněných krajinných oblastí. Podle eurokomisaře pro energetiku Güntera Oettingera jsou schémata vypracovaná tak, aby biopaliva odpovídala nejpřísnějším předpisům na ochranu životního prostředí. Tato iniciativa je součástí směrnice o obnovitelných zdrojích energie, která vstoupí v platnost v prosinci tohoto roku.

Minulý týden začala v německém Bonnu dvoutýdenní konference týkající se využití financí z fondu založeného během jednání o změnách klimatu v Kodani na podporu rozvíjejících se zemí. Zástupci EU představili na konferenci zprávu, která ukázala, že EU se podaří splnit závazek poskytnout rozvíjejícím se zemím do roku 2012 částku přesahující 7,5 miliard euro, tj. téměř třetina celkové slíbené pomoci. Do fondu má být do roku 2012 uloženo 30 miliard dolarů. Zástupci rozvíjejících se zemí však vyjádřili obavy, zda peníze vyhrazené pro ochranu klimatu nepůjdou z peněz na rozvojovou pomoc, což členové některých členských vlád přítomní na konferenci popřeli s tvrzením, že se bude jednat o nové peníze.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů