Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce z EU

Krátce z EU

1. června vystoupili současný předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek a jeho předchůdce Jacques Delors před členy výboru Parlamentu pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE), aby představili nové plány Evropského energetického společenství. Hlavním cílem je vytvořit jednotný trh s energiemi, lépe propojit jednotlivé energetické sítě a tím posílit spolupráci mezi členskými státy v oblasti zásobování energiemi. Mimo to plánuje Buzek založit společný fond, kterým by se financoval výzkum a vývoj alternativních zdrojů energie. Také si přeje vytvořit skupiny, které by zajišťovaly nákup ropy a plynu. Dodal, že k naplnění těchto cílů je nutná úzká spolupráce všech členských států.

Evropská komise zaslala ve čtvrtek 24. června žádost 20 členským státům EU, mezi nimi i České republice, aby přijaly legislativní opatření, která povedou k větší jednotnosti evropského trhu s plynem a elektřinou. Komisi se nelíbí především nedostatek informací, které poskytovatelé udávají, čímž není dodržena transparentnost. Nespokojená je také s nedostatkem spolupráce při poskytování přeshraničních dodávek, což mimo jiné negativně ovlivňuje ceny. Státy nyní mají dva měsíce na to, aby se k situaci vyjádřily. Pokud se tak nestane, bude celá záležitost pokračovat u Evropského soudního dvora.

Přestože je hlavní pozornost při ochraně klimatu zaměřena na emise oxidu uhličitého, existují i jiné látky přispívající ke zvyšování teploty Země jako např. nečistoty vzniklé spalováním dřeva nebo černého uhlí. Uvádějí to výzkumní pracovníci Společného výzkumného centra Evropské komise. Pokud se saze usadí v arktických nebo vysokohorských oblastech, způsobí rychlejší tání sněhu a ledu. Výhodou však je, že se narozdíl od oxidu uhličitého během poměrně krátké doby (5 až 10 let) samy rozloží. Vědci proto navrhují, aby se na tento druh emisí více zaměřila i EU, protože jejich omezení může přinést brzo jasné výsledky.

Výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí (ENVI) schválil 22. června návrh, který upravuje současnou legislativu týkající se odpadu elektrického a elektronického zařízení (WEEE). Návrh stanovuje, že členské státy by měly do roku 2016 shromáždit 85 procent takovýchto zařízení. Nově by se měly zařízení rozdělit do 6 namísto 10 skupin, přičemž podle každé kategorie by se určilo, kolik procent se ze zařízení musí recyklovat, minimální hranice je však polovina. Nová legislativa by se měla vztahovat na všechny zařízení kromě vozidel, armádního vybavení, průmyslových zařízení a solárních panelů. O návrhu se bude hlasovat na plenárním zasedání v září tohoto roku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů