Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Strakoničtí ochránci přírody pořádají v neděli 1. srpna další z turistických výletů. Sraz je v 11.05 u mapy na nádraží ČSAD. V 11.20 odjezd zadovským autobusem do Přečína (případně do Chvalšovic). Půjde se po polních cestách do Dobrše, kde je domluvená návštěva tvrze, zvonice a výstav (např. k 300. výročí místní školy - jak to vypadalo ve škole za starých časů). Zpět autobusem z Chvalšovic v 15.19 nebo v 17.15. Délka trasy: 7 km, po dohodě ji lze změnit.

Kompletní rekonstrukce tepelných sítí probíhá ve Dvoře Králové nad Labem. Obyvatelé se tak dočkají výměny všech parovodních rozvodů za horkovodní. Moderní soustava centralizovaného zásobování teplem s minimálními tepelnými ztrátami si vyžádá investici až 250 milionů korun.

12. července ve 3.32 hodin vyjížděli hasiči z Vysokého Mýta k požáru skládky za autodromem ve Vysokém Mýtě. Jednalo se o skládku pneumatik o rozloze 10 x 20 metrů.
Na místo byla dále vyslána jednotka dobrovolných hasičů ze Zámrsku a hasiči podniku Iveco Czech Republic Vysoké Mýto. Požár hasiči dostali pod kontrolu ve 4.29 hodin. Poslední jednotka se zpět na základnu vracela v 6.32 hodin. Na stejném místě hořelo již v měsíci květnu.

Během měsíce června se odbor životního prostředí a zemědělství frýdecko-místeckého magistrátu postaral o odklizení černých skládek ve městě. Jednalo se o skládky na ulicích Svazarmovská, Na Příkopě, dále v lokalitě u přehrady Olešná a ve Frýdeckém lese. Ze skládek se odvezly téměř tři tuny odpadu.

Kvůli technickým potížím se dokončení sanace skládky kyselinových pryskyřic u prodejny Lidl v Pardubicích opozdí asi o čtvrt roku. Znečištění, které je pozůstatkem činnosti pardubické rafinerie Paramo, mělo být odstraněno do konce června

Výbor přírodních zdrojů americké Sněmovny reprezentantů včera schválil návrh na zákaz společností s nedostatečnou bezpečností v USA , které by chtěly získat povolení pro novou těžbu ropy.
Tento návrh zákona se nezmínil o BP, která stála zam únikem ropy do Mexického zálivu, ale jasně dal najevo, že společnosti, která v posledních sedmi letech prováděla ropný průzkum a byla v rozporu s federálními zákony USA, přičemž způsobila smrt více než 10 lidí, zakáže přístup k novým těžebním pronájmům, či nevydá povolení k vrtům.
Tento návrh zákona stanoví, že společnost, která v posledních 7 letech byla pokutována za porušení federálních zákonů o životním prostředí ve výši 10000000 dolarů. nezíská novou nájemní smlouvu nebo povolení.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů