Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Letiště Praha-Ruzyně se stalo prvním letištěm na světě, které podporuje vývoj nové technologie, která umožní letadlům používat při pojíždění mezi terminály a vzletovými a přistávacími drahami zabudované elektrické motory. Nový systém WheelTug má dle očekávání snížit emise letadla, spotřebu paliva a úroveň hluku na letištích. Dále má na letištích zvýšit bezpečnost, pravidelnost letů a pohodlí jak pro aerolinky, tak pro cestující. Systém WheelTug byl navržen tak, aby umožnil snížení spotřeby paliva a emisí CO2 při pojíždění o 66 % a aby došlo ke snížení uhlovodíkových emisí o 75 % za jeden letový cyklus.

Královéhradecký krajský úřad souhlasí s kontroverzní stavbou obřího skladu oceli firmy ThyssenKrupp Ferrosta ve čtvrti Březhrad v Hradci Králové. Vydal souhlasné stanovisko k posouzení vlivů stavby na životní prostředí (EIA). Část lidí v Březhradu tvrdí, že sklad a s ním spojená doprava výrazně zhorší životní prostředí a ohrozí zdroje podzemní vody.
Oceláři jsou s vyjádřením spokojeni. Sklad by měl stát přibližně 400 mil. Kč. Pro odpůrce stavby je stavba svým rozsahem do Březhradu naprosto nevhodná - stále tu budou jezdit kamiony a hlučet jeřáby. Sklad hutního materiálu o výšce 14 m chce firma začít stavět jen několik desítek metrů od bytových domů, kde žije zhruba 400 lidí. Kvůli chystané stavbě se chtěl Březhrad odtrhnout od Hradce Králové. ThyssenKrupp Ferrosta není první firmou, proti které se ve městě zvedla vlna odporu místních lidí. V minulosti chtěly ve čtvrti Třebeš své továrny postavit společnosti Velux a Ronal. Po protestech tamních obyvatel obě firmy z Hradce Králové odešly.

Soutěž - návrh moderního bydlení - Autodesk s Kabinetem modelového projektování Fakulty architektury ČVUT vyhlašuje 4. ročník anonymní veřejné soutěže REVIT OPEN. Letošním tématem je vytvoření návrhu ekologického bydlení pro člověka, který programově bydlí sám; je mladý, ekonomicky zajištěný, žije aktivním životem a má pozitivní přístup k ekologii. Více na www.revitopen.cz

Dodavatel obalových materiálů Oskarplast plánuje na podzim podpořit svoje produkty komunikací ekologických témat. V září spustí PR kampaň, na které bude spolupracovat s agenturou IDMZ, pro niž se společnost rozhodla na konci června.

Odpad AVE CZ nese. Skupině, která patří mezi hlavní hráče v tuzemském odpadovém hospodářství, stoupl v pololetí obrat meziročně o čtvrtinu na 2,18 miliardy korun.

Oslava života s řekami neboli Big Jump se v Brně vydařila
V Evropě se letos k Mezinárodnímu dni koupání v řekách připojilo 20 zemí s 250 oficiálními a 400 neoficiálními akcemi. Byli jsme jedni z nich. Sdělili jsme, že řeky už na mnoha místech nejsou nevábné stoky, ale významné biokoridory hodné ochrany. Říční toky jsou alternativou k chlorovaným koupalištím zejména v místech, kde je k nim volný přístup a u břehů zeleň. Přes 50 Brňanů a Brňanek se přišlo vykoupat ve Svratce s Ekologickým institutem Veronica a Rezekvítkem.
Prohlédněte si fotografie na: http://www.veronica.cz/?id=132&idg=229

Čisté festivaly
"České festivaly a akce ročně vyprodukují zhruba stejné množství odpadu, jako středně velká česká obec" uvádí se na webu projektu Čistý festival - www.cistyfestival.cz Festivaly soutěží v třídění a třeba hradeckému Rock for People se podařilo vytřídil 30 tun odpadu a zatím bezkonkonkurenčně vítězí v soutěži o nejdelšího hada z plastových kelímků. A co odpad a váš oblíbený festival? Prohrává, protože netřídíte, nebo protože kelímky používáte vícekrát?
A jsou i další možnosti jak dělat festivaly nejen čistější, ale i celkově zelenější:
http://www.konopa.cz/index.php?dok=01290000000456,det

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů