Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Odbor ochrany životního prostředí Magistrátu města Ostravy vypracoval materiál na téma Konkrétní opatření k zlepšení kvality ovzduší na území statutárního města Ostravy. Cílem materiálu je zhodnocení kvality ovzduší s uvedením jednotlivých zdrojů znečištění ovzduší a návrh konkrétních opatření pro zlepšení jeho kvality na území statutárního města Ostravy. Celý materiál je k dispozici na webu města (přímý odkaz na DOC dokument).

Vystavět novou bioplynovou stanici plánuje investor v obci Jarošovice na Českobudějovicku; záměr a jeho vliv na životní prostředí už posuzují úředníci jihočeského kraje. Stanici chce zbudovat občanské sdružení Pro - Odpad, a to na jižním okraji bývalého zemědělského areálu. Disponovat by měla elektrickým výkonem 330 kW a tepelným výkonem 400 kW. Zpracovávat by mohla až 8300 tun biomasy ročně. Zařízení bude určeno pro zpracování nerizikových materiálů zejména materiálu živočišného původu jako hovězí kejda, hnůj, a odpadních materiálů jako kuchyňské zbytky, ovoce či zelenina.

Mladí ľudia neďaleko obce Lietavská Svinná začali budovať ekoskanzen. V súčasnosti je z toho zaujímavé miesto, ktoré radi vyhľadávajú predovšetkým rodiny s deťmi, ale prichádzajú aj dospelí - ako sa vraví - zaspomínať i poučiť sa. 2000 štvorcových metrov je rozloha ekoskanzenu v Lietavskej Svinnej. Pred chvíľou sme priblížili jeho živú atmosféru, ktorú každoročne obdivuje okolo 15 000 návštevníkov. Zaujímavá je tu aj vegetácia a starostlivo obrábané políčka. S Martou Kubalovou sa pri nich pristavila Eva Faksová

Rybáři stále neznají příčinu rozsáhlého úhynu úhořů v přehradní nádrži Rozkoš v České Skalici na Náchodsku. Od 18. července rybáři našli na březích nádrže více než tunu mrtvých ryb, škodu vyčíslili na pět milionů korun. ČTK to dnes řekl technik východočeské pobočky Českého rybářského svazu Jan Pohl.
"Stále nemáme k dispozici výsledky rozborů mrtvých těl úhořů, nějaké předběžné závěry jsou zatím jen spekulacemi," řekl Pohl. Podle rybářů hynou především úhoři v délce mezi 60 a 90 centimetry, uhynulé ryby se objevují prakticky po celé nádrži. Úhyn jiných druhů ryb rybáři nezaznamenali.
V médiích se v minulých dnech objevily názory některých místních rybářů, kteří tvrdí, že příčinou úhybu byl zřejmě nedostatek kyslíku u dna přehrady, který mohlo způsobit Povodí Labe. To občas přepouští vodu z horní do spodní části nádrže. Vodohospodáři však tvrdí, že u takzvaného spodního přepouštění provedli pouze takzvanou funkční zkoušku, při které se odpouští zhruba sto litrů vody, a to na množství kyslíku u dna přehrady nemá vliv.

Záloha za skleněné lahve pro minerální vodu o objemu 0,7 litru klesne ode dneška z dosavadních tří korun na jednu korunu. Určuje to nařízení vlády, které zároveň stanovilo tříkorunovou zálohu za všechny půllitrové pivní lahve s korunkovým uzávěrem. Více než 80 procent trhu s pivem nyní tvoří jiné typy lahví.
Snížení zálohy na skleněné lahve pro minerálky mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček zdůvodnil tím, že zatímco v roce 2001 tyto obaly používalo velké množství výrobců, nyní do nich v Česku stáčejí minerální vodu poslední dvě firmy. Na trhu je kvůli tomu těchto lahví přebytek.
Obchodníci tvrdí, že o minerální vody v těchto skleněných lahvích mají zákazníci minimální zájem, protože preferují plastové lahve. "Zálohované lahve mají dlouhodobě na celkových prodejích podíl pouze 0,08 procenta. Lidé dávají přednost praktičtějším balením," řekla mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Eva Karasová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů