Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Společnost Photon Engineering s.r.o., dceřiná společnost Photon Energy, podepsala smlouvu s OHL ŽS o výstavbě fotovoltaické elektrárny v Brně Tuřanech. Firma bude vystupovat jako generální subdodavatel. Elektrárna bude součástí projektu o výkonu 20 MWp. Připojení k síti se očekává v září 2010. Jedná se o dosud největší kontrakt této společnosti.

Šest set třicet lidí hrajících na bubny z druhotných surovin vytvořilo v neděli největší "ekologický" orchestr na světě a zapsalo se tím do Guinnessovy knihy rekordů.

Jihlava - Skládku komunálního odpadu v Henčově u Jihlavy, kde v pondělí večer vypukl požár a hořely tam pneumatiky, někdo zapálil úmyslně. "Vyšetřovatel hasičského záchranného sboru kraje Vysočina ... jednoznačně uvedl, že se jedná o úmyslné zapálení," řekla dnes televizi Prima mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.
Při požáru, který vypukl v pondělí před 20:00, nebyl nikdo zraněn. Hořela skládka na ploše přibližně 15 krát 20 metrů. Na místě zasahovalo šest profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Před 22:00 se hasičům podařilo oheň lokalizovat. Kouř se spalinami směřoval na Jihlavu a lidé kvůli tomu neměli v noci větrat.

Víc než tisícovka ryb uhyne vinou ekologické havárie ve Velkém Malahově na Domažlicku. Během víkendu došlo k úniku slepičího trusu z nedaleké drůbežárny do dvou rybníku v Jivjanech, kde okamžitě zasahovali hasiči, rybáři, policie i zástupci obce. Voda však byla znečištěna do takové míry, že ryby se začaly okamžitě dusit a Klatovské rybářství, které rybníky pronajímá, tak počítá s úhynem zhruba 1 500 kusů ryb.

Šumavská Dlouhá Ves, kde chce soukromník vybudovat elektrárnu na dřevní štěpku, vyhlásila stavební uzávěru. Zastupitelé i občané se tím snaží stavbě zabránit. Občanské sdružení Šumava sobě od března nasbíralo proti stavbě 4000 podpisů. "Uzávěra začala platit od konce července až do doby, než bude schválen nový územní plán, kde bude vymezeno, co lze na konkrétních územích stavět," řekla Ivana Vítovcová, předsedkyně sdružení.

>>Podniky, obce a města budou mít poprvé možnost získat dotace na nákup konkrétních zařízení ke snižování prašnosti.
Když už v rané fázi tendru potřebujete podporu špičkových politiků, připouštíte slabost.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů