Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Severní Čechy - V rámci Dnů evropského dědictví, během nichž jsou zpřístupněny většinou zdarma historické, kulturní i technické památky, bude možné 11. a 12. a následně 18. a 19. září navštívit i malou vodní elektrárnu Želina u Kadaně a vodní elektrárnu Střekov v Ústí nad Labem. Obě vodní díla, patřící mezi národní technické památky, zpřístupní Skupina ČEZ veřejnosti od 9 do 16 hodin. Prohlídky začínají každou půlhodinu.

Výbor Evropského parlamentu pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) schválil na začátku září návrh Evropské komise, díky kterému bude vyhrazeno 115 milionů euro na projekty související se zvýšením energetické účinnosti. Finance budou pocházet z Evropského energetického programu pro obnovu (EERP), který byl zahájen v roce 2009. Podpora by měla směřovat především do oblastí, které budou mít okamžitý dopad na životní prostředí a energetickou účinnost, jako jsou například tepelné a chladící systémy, podpora ekologické městské dopravy nebo veřejného osvětlení.

Bývalý vrcholný německý politik za stranu Zelených bude radit koncernu Rewe. Od spolupráce s Fischerovou poradenskou agenturou si Rewe slibuje posílení sociální a ekologické odpovědnosti. Chce mj. zjistit, jak nejlépe rozšířit svůj sortiment ekologických výrobků a jak ušetřit energii při provozu poboček. Nejde o reklamní akci, brání se Fischer, ale o vážný zájem na strategické orientaci podniku. Jeho agentura již od loňska radí firmám, jako jsou Siemens, BMW a RWE.

Plzeňský Prazdroj spouští podporu nového balení piva Pilsner Urquell na trhu. Na nové balení upozorňuje zákazníky zejména v místě prodeje a s využitím nástrojů PR. Poloviční přepravka obsahuje 11 vratných lahví Pilsner Urquell. "Nové balení má bezmála o polovinu menší váhu než ta klasická. Snažíme se tak spotřebitelům zprostředkovat pohodlnější nákup piva Pilsner Urquell ve vratném a tím pádem i ekologicky šetrnějším obalu," vysvětluje hlavní argumenty k nalákání spotřebitele Karel Kraus, manažer značky Pilsner Urquell. V zahraničí toto balení funguje již několik let a pivovarům se osvědčuje.

Český ministr životního prostředí přišel s revoluční myšlenkou. Chce jadernou energii zařadit mezi tzv. obnovitelné zdroje energie a v říjnu hodlá o této myšlence přesvědčit kolegy z Evropské unie. Podle Drobila totiž jinak nemá Evropa šanci závazek vyrábět 20 % elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Šéf vlády Petr Nečas s Drobilem souhlasí, zato experti vrtí hlavou. "Uran není obnovitelný zdroj," upozorňuje ekolog Bedřich Moldan.

Středočeské vodárny odstartovaly průzkum spokojenosti mezi svými zákazníky. Bude probíhat až do poloviny října. Vodárny chtějí oslovit celkem 700 odběratelů, z toho 500 jich bude z řad individuálních zákazníků. Podle výsledků z loňského průzkumu bylo se službami vodáren spokojeno více než 93 procent dotázaných.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů