Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Bydlite v Brne a vadi vam, ze nemuzete snadno tridit jine odpady krome skla, papiru a PET lahvi? Uz nemusi. Od zacatku zari mohou obyvatele moravske metropole vhazovat do zlutych kontejneru i napojove kartony a plechovky. Popelnic na plast je v tuto chvili ve meste jiz pres 800.
Napojove kartony tak mesto Brno proda na vyrobu desek vyuzivanych pri zateplovani budov, plechovky se roztavi a opet pouziji k vyrobe hlinikovych vyrobku. Usetri tak suny prirodnich surovin. Kdo si ale myslel, ze bude moci brzy tridit napriklad i jogurtove kelimky, bude prozatim zklaman. Vice o trideni na hnutiduha.cz

Pristi utery po poledni budeme v centru Brna rozdavat cesnek. Opravdu. Dobrovolnici Hnuti DUHA obleceni v moravskych krojich rozdaji priblizne tisic palicek ostre zeleniny vypestovane na ekologicke farme v blizkosti Brna. Kolemjdouci take dostanou informacni publikace, ve kterych se dozvi, jake prednosti ma mistni jidlo a kde v moravske metropoli ho mohou nakoupit.
Hnuti DUHA tak chce upozornit na zbytecny dovoz potravin, ktere na nas stul pres regaly supermarketu putuji i tisice kilometru. Loni jsme dovezli 5 995 tun cesneku, ktery by pritom slo alespon z casti vypestovat u nas. Kvalitni ceske zbozi lze snadno koupit primo od mistnich zemedelcu na trzistich nebo prostrednictvim bioklubu ci bedynkoveho systemu. Najdete si sveho ekozemedelce na: www.hnutiduha.cz

V pondělí 20. září navštíví Ostravu ministr životního prostředí Pavel Drobil. Tématem jeho pracovní cesty je představení právě vyhlášené výzvy z Operačního programu životní prostředí na ochranu ovzduší ve výši čtyři miliardy korun, určené pouze pro Moravskoslezský kraj a setkání se zástupci průmyslových podniků.

Oddělení zoologie Podkrušnohorského zooparku realizovalo v termínu 14. - 15. 9. 2010 úspěšný transport několika druhů zvířat. Z holandské Zoo Dierenrijk byla dovezena mladá samice losa evropského, narozená v roce 2009 a tři samice kozorožců alpských. Pár sovic sněžných získal zoopark z další holandské Zoo Arnhem.
Všechna zvířata doplní chov jednotlivých druhů a návštěvníci je již brzy uvidí v expozicích.

I v letošním roce pro Vás Ekocentrum při Podkrušnohorském zooparku Chomutov připravilo v době podzimních prázdnin třídenní příměstský tábor. Každý den od 27. 10. do 29. 10. se s dětmi sejdeme v 8:00 hodin u vchodu do zooparku (směrem od Kamencového jezera, u restaurace Tajga). Na stejném místě Vám děti v 16:30 zase předáme. Ekotábor opět plně využije možností, které PZOO nabízí. Děti se mohou těšit například na jízdu Lokálkou Amálkou, na krmení buvolů i velbloudů, dojde i na kontaktní prohlídku terárií. A protože jde o ekologický tábor, nezapomeneme ani na ekologickou výchovu, a to v rámci výukového programu. Cena za příměstský tábor je 600,- Kč, včetně oběda a svačiny. V případě zájmu kontaktujte vedoucí Ekocentra Alenu Pejcharovou na tel. č. 777 551 893 nebo na emailu ekolog@zoopark.cz.

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě otevře 22. září v 16.30 hodin v Maštálkově síni výstavu Fenomén Ploučnice. Muzeum se připojuje k těm regionům, které uctívají význam základního krajinného prvku svého území, jimž je nepochybně vodní tok, ať velká opěvovaná řeka nebo jen malá malebná stružka. Tekoucí voda dává každému místu zvláštní ráz a je rozhodujícím prvkem pro podstatu existence člověka.
Středem výstavy je Ploučnice v České Lípě. Jak utvářela město stará řeka s rameny. Projekt a provedení regulace toku v letech 1910 - 1915. Změněný ráz České Lípy po regulaci Ploučnice. V přehledu sleduje výstava řeku a její zajímavosti od pramene do ústí do Labe, tedy celých 106 kilometrů severočeské krajiny. Potrvá do 21. listopadu.

Kurátor výstavy Ladislav Smejkal

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů