Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Neziskové společnosti Asekol, Ekolamp a Elektrowin, zabývající se recyklací elektroodpadu, přišly se zprávou, že vysloužilá elektrozařízení odevzdává k recyklaci přibližně třetina českých domácností. V souvislosti se zpomalením ekonomického růstu však lidé přestávají vyřazovat spotřebiče výměnou za novější model a ve větší míře je využívají po celou dobu jejich životnosti. Češi nejčastěji odevzdávají k recyklaci kopírky (63 %), ledničky (60 %) a elektrické sekačky na trávu (52 %).

V sobotu 10. října se pro veřejnost otevře nová naučná stezka, která vznikla v severní části chráněné krajinné oblasti Český les v Přírodní rezervaci Podkovák. Dřevěný povalový chodník naučné stezky dovede návštěvníky až do nitra rašeliniště, kde je zakončen vyhlídkovým přístřeškem.

V příštím roce se v Rakousku zvýší podíl ekologických sadů na celkových plochách sadů ze současných 3 na 8 %. Množství 4000 tun pokrývá asi polovinu domácí poptávky po biojablkách a každé druhé biojablko je tak do Rakouska dováženo. Proto se mladí sadaři z oblasti Steirmark rozhodli přejít na ekologický způsob hospodaření a první produkci plánují již na příští rok. Nejčastějšími odrůdami ekologicky pěstovaných jabloní jsou ´Topaz´, ´Gala´, ´Braeburn´ a ´Golden Delicious´.
Ročně Rakousko produkuje přibližně 200 000 tun jablek na celkem 6000 hektarech. Největším regionem produkce jablek v Rakousku je právě Steirmark: na 4800 hektarech se ročně vypěstuje na 165 000 tun jablek.

Zveme vás na akci Brněnský Biojarmark, která se uskuteční v pátek 1. října 2010 9-17 hod. a v sobotu 2. října 2010 9-15 hod. na Zelném trhu v prostorách před divadlem Husa na provázku.
Akci pořádá Ekologický Institut Veronica v rámci Září - Měsíce biopotravin a Brněnských dnů pro zdraví.
Kromě bio ovoce a bio zeleniny zde bude možné zakoupit i jiné bio a regionální speciality jako med, víno, sýry, maso, koření, cukrovinky, marmelády přímo od zemědělců a výrobců. Sortiment Biojarmarku doplní drogerie se značkou Ekologicky šetrný výrobek, dřevěné hračky, rodičovské zboží a poradenské stánky neziskových organizací. V pátek od 15 hod. a v sobotu od 12 hod. vystoupí cimbálová muzika Veronica.

Již následující víkend očekává Podkrušnohorský zoopark 200 000. návštěvníka. Všechno nasvědčuje tomu, že jubilejní návštěvník překročí brány zooparku při oslavách Mezinárodního dne zvířat, tedy 2. 10. 2010. Přijďte oslavit Den zvířat spolu s námi a jubilejním návštěvníkem se můžete stát i vy. Dárkovou tašku, celoroční vstupenku s poukázku na nevšední zážitek výherci předá ředitelka Podkrušnohorského zooparku Iveta Rabasová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů