Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise zveřejnila výroční zprávu, která ukazuje, že 25 zemí EU dostojí svým závazkům na snížení emisí do roku 2012, tak, jak bylo podepsáno v Kjótském protokolu. Ten uvádí, že země EU své společné emise skleníkových plynů o 8% v letech 2008 - 2012 oproti roku 1990, kdy většina zemí protokol podepsala. Společný závazek pro všech 27 zemí však neexistuje, protože v době podepsání protokolu bylo členy EU pouze 15 zemí. Země, které se k EU připojily v letech 2004 a 2008 však mají podepsány své vlastní úmluvy, které jim ukládají snížení emisí o 6 nebo 8 procent. Zpráva uvádí, že hospodářství v EU vzrostlo od roku 1990 do roku 2008 o 45 procent, ale emise se podařilo snížit o 14,3 procenta. V roce 200 již byly emise nižší o 17,3 procenta oproti roku 1990. Kompletní zpráva o snižování emisí je ke stáhnutí zde.

Obyvatelé vesnice Kolontár na západě Maďarska, kteří byli nuceni opustit své domovy kvůli toxickému kalu z protržené jímky nedaleké hliníkárny, se mohou ode dneška vracet domů. Informovala o tom agentura MTI s odvoláním na ministra životního prostředí Zoltána Illése, který navštívil místo neštěstí.

Kyjov: exministr propadl
Bývalý ministr Libor Ambrozek to o víkendu prohrál na celé čáře. Politikovi, jemuž HN nedávno dokázaly, že si nemohl vydělat na svůj desetimilionový dům, nepomohlo ani první místo na kandidátce lidovců v Kyjově - voliči ho bez milosti vykřížkovali. Přesto by Ambrozek ještě neměl upadnout do zapomnění: přinejmenším dokud přesvědčivě nerozptýlí vážné podezření, že jeho majetek souvisí s miliardovými dotačními výjimkami, o nichž rozhodoval v čele ministerstva životního prostředí.

Vyšetřovatelé z Government Accountability Office zkontrolovali v období od září 2009 do října 2010 způsob likvidace odpadů na čtyřech amerických základnách v Iráku. Podle vyhotoveného auditu se všude používá spalování odpadků, což je v rozporu s předpisy. Toxické zplodiny ze spalovaných plastických hmot mohou vážně poškodit zdraví amerických vojáků. Např. na největší základně, Balad Air Base, se odpad včetně nebezpečného, zdravotnického poléval palivem a pálil, přičemž vzniklý kouř obtěžoval tisíce vojáků základny.

Rada města odsouhlasila pronájem pozemků v jihovýchodní průmyslové zóně společnosti Compag, která lokalitu využije pro výstavbu areálu pro průmyslové zpracování komunálního odpadu. Pokračují tak přípravy unikátního projektu na zpracování komunálního odpadu v Mladé Boleslavi. Jeho podstatou je průmyslové zpracování odpadu, z něhož se bude také vyrábět elektrická energie.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů