Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Přestavěný vůz Audi A2 dokázal jako první elektromobil vhodný pro běžný provoz urazit bez dobíjení vzdálenost přes 600 kilometrů. Informovala o tom dnes agentura DPA. Projekt je výsledkem spolupráce německých firem DBM Energy a lekker Energie.
Elektromobil urazil na cestě z Mnichova do Berlína 605 kilometrů. Německý ministr hospodářství Rainer Brüderle označil tento výkon za průlom v rozvoji elektromobilů. "Dosažený dálkový světový rekord ukazuje, že vzdálenost 600 kilometrů není s elektromobilem žádnou utopií," dodal.
Německá kancléřka Angela Merkelová začátkem května společně s vedoucími představiteli německých automobilek a energetických podniků spustila plán, díky kterému by měl do roku 2020 po německých silnicích jezdit milion elektromobilů.

Znáte cedulky z koupelen hotelů, které nás nabádají používat víckrát stejný ručník, abychom chránili životní prostředí? Bývá na nich často obrázek s usměvavým delfínem. Navzdory delfínovi nemají cedulky velký dopad na naše chování. Dopad zvýšíte - o 20 % - tím, že na cedulku napíšete "75 % lidí v tomhle hotelu použilo víckrát stejný ručník." A o 33 %, když napíšete: "75% hostů, kteří bydleli v tomto pokoji, použilo víckrát stejný ručník." (...) Chce to méně okouzlení obrázky (nejen delfínů) a více postrkování těmi druhými nebo skrze ně.

Opětovný sestup Česka na celosvětovém žebříčku vnímání korupce, nyní až na 54. místo, je proces naprosto zákonitý. Země dělá všechno pro to, aby si hodnotitelé z Transparency International, ale i zahraniční investoři nebo domácí voliči nemuseli škaredý obraz korupci zaslíbeného Česka mazat z paměti. Jako by nestačila skutečná podezření, reálné indicie a doložené kauzy - tuzemské autority posilují nezdravou atmosféru výroky, kdy slova o korupci používají jako klacek na nepřítele, bez jakýchkoliv důkazů. Klasickou ukázkou z poslední doby je zápolení o obří státní zakázku na odstranění ekologických škod, kde se může hrát až o 115 miliard korun.

Ministr životního prostředí Pavel Drobil přijal k 1. listopadu 2010 rezignaci Ing. Františka Krejčího na funkci ředitele Správy NP a CHKO Šumava. Ministr poděkoval panu Krejčímu za jeho dosavadní práci v čele NP a vyjádřil přesvědčení, že jeho odborné znalosti a zkušenosti bude možné v budoucnu využít při jiné činnosti i v rámci resortu životního prostředí.
František Krejčí se rozhodl rezignovat, aby jeho osoba nebránila postupu dalších jednání o nové koncepci NP Šumava, o které je přesvědčen, že jde správným směrem a dohodě o budoucím uspořádání NP Šumava.
Vedením Správy parku byla prozatím pověřena Ing. Zdeňka Šartnerová.
Na místo ředitele Správy NP a CHKO Šumava bude v nejbližší době vyhlášeno výběrové řízení tak, aby se nový ředitel mohl ujmout funkce nejpozději k 1. lednu 2011.
František Krejčí byl jmenován ředitelem NP a CHKO Šumava dne 30. března 2007 tehdejším ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem.
S případnými dotazy se obracejte na ředitelku odboru vnějších vztahů paní Mgr. Ilonu Chalupskou: ilona.chalupska@mzp.cz

Japonský výrobce automobilů Nissan Motor dnes představil nový dvousedadlový elektromobil, který dokáže na jedno nabití urazit 100 kilometrů. Model, jehož maximální rychlost je 75 kilometrů za hodinu, sice podle agentury AP není připraven k prodeji, ale podtrhuje snahu firmy získat vedoucí pozici u vozů s nulovými emisemi.
Nissan hodlá časem dosáhnout produkce 250.000 elektromobilů ročně. Začít chce s elektrickým modelem Leaf, který by měl v prosinci vstoupit na trhy v Japonsku a Spojených státech. "Nechceme, aby elektrická vozidla byla okrajovým produktem," uvedl viceprezident společnosti Hideaki Watanabe.
Někteří analytici se však k elektromobilům staví skepticky. Upozorňují, že jejich podíl na celkovém prodeji automobilů bude ještě řadu let velmi nízký, napsala agentura AP.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů