Pátek, 29. března 2024

V předvánoční benefiční aukci se budou dražit umělecká díla i kuriozity

V předvánoční benefiční aukci se budou dražit  umělecká díla i kuriozity

8. předvánoční benefiční aukce Nadace Veronica se uskuteční 22. listopadu v 18:00 hodin na Nové radnici v Brně. V aukci se bude dražit téměř 100 děl od předních umělců České republiky i od nadaných studentů uměleckých škol. Kromě toho budou mít zájemci příležitost vydražit CD s podpisem Magdaleny Kožené, patronky nadace, nebo repliku rýče, kterým princ Charles sázel při své návštěvě České republiky v Hostětíně památný strom.

Aukce proběhne pod záštitou primátora města Brna Romana Onderky, moderovat ji bude herečka Lucie Zedníčková, dražbu povede pan Pavlíček z aukční síně 1. Art consulting.

Umělecká díla věnovaná do aukce si zájemci můžou prohlédnout od čtvrtka 18. - 19. listopadu v Domě Pánů z Kunštátu, od 20. listopadu na Nové radnici v Brně, vždy od 10 - 18:00 hodin, případně na webových stránkách www.aukceproprirodu.cz.

Benefiční aukce uměleckých děl Nadace Veronica vznikla v roce 2003 jako spontánní snaha získat peníze na záchranu a výkup stoletého jedlobukového pralesa na Valašsku. Díky aukci se tak podařilo zachránit vzácný les v Bílých Karpatech před vykácením, vykoupením pozemků scelit rezervace Javorůvky Dobšená v Bílých Karpatech, nebo vykoupit cca 15 ha květnatých mokřadních luk na Vysočině. Výtěžek loňské aukce byl určený na obnovu jablečného sadu s původními druhy ovocných odrůd v Hostětíně - centru modelových ekologických projektů pro venkov. Tehdy samozřejmě nikdo netušil, že právě do této vísky a do tohoto sadu povedou kroky prince Charlese, který si Hostětín vybral jako jeden z cílů své návštěvy v České republice.

Do letošní aukce svoje díla věnovali například Olbram Zoubek, Vlastimil Zábranský, Zdena Höhmová, Libor Jaroš, Jindřich Štreit, Jaroslav Valečka, Dalibor Chatrný, nebo Vlasta Švejdová.

Jasna Flamiková, ředitelka nadace k tomu říká: "Kromě velkých projektů podporuje nadace každý rok řadu menších, neméně potřebných projektů týkajících se výsadby zeleně, obnovy lesních studánek, ochrany ohrožených živočichů, obnovy a vzniku školních přírodních zahrad a podobně. Právě mezi menší projekty jsme se rozhodli výtěžek letošní aukce rozdělit. Vzhledem k omezeným finančním prostředkům často nadace nemůže podpořit projekty, které by si to zasloužily, ať již se jedná o výsadbu zeleně, práci s dětmi apod. Proto jsme se rozhodli letošní aukci věnovat právě menším projektům, které vedou k ochraně a šetrnému vztahu k přírodě."

Proč podporují benefiční aukci uměleckých děl a věnují svoje díla každoročně do aukce:

Výtvarník Libor Jaroš: "Na aukci přispívám proto, že bydlím na vesnici a k přírodě mám velmi blízký vztah. Jsem vášnivý zahrádkář a nápad, že díky aukci se zachrání část přírody se mi zdá být geniální. Projekty prezentované Nadací Veronica se mi zdají být dotažené a člověk přesně ví, na co přispívá a může proto přispět opakovaně."

Kontakty:

Ředitelka Nadace Veronica Jasna Flamiková, tel.: 775 120 616
Výtvarník Libor Jaroš, tel.: 777 664 357

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů